Quantcast
Channel: Biblioteci bihorene
Viewing all 359 articles
Browse latest View live

ATELIERE DE CREAŢIE

$
0
0



Pentru înscrieri sunaţi la telefon 0359800363, interior 122 sau 119 sau direct  la Secţia împrumut carte pentru adulţi şi Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii, str. Armatei Române nr. 1/A ori pe e-mail la adresele:

Data limită pentru înscrieri: 13 februarie 2015.

Taxa de participare este de 15 lei/participant. Din această taxă fundaţia achiziţionează:
-         materiale pentru confecţionarea obiectelor în cadrul atelierelor de creaţie;
-         realizează materiale promoţionale;
-         achiziţionează produse alimentare destinate celor două mese oferite persoanelor în vârstă de la un centru de vârstnici din Bihor.

Atelierele se vor desfăşura începând din 25 februarie 2015, de la ora 17:00, la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai’’, sala polifuncţională, et. II.

Aşteptăm înscrierile voastre!



Fiorul emoţiei comorii sufletului românesc

$
0
0
La Marghita, în Ziua Unirii Principatelor Române :

                        E zi de sâmbãtã în liniştea oraşului, vinerea doar în ziua târgului cel mare, fiind tradiţional forfotã, aglomeraţie în magazine şi pe strãzi, cu ţãranii Vãilor Bistrei şi ai Barcãului, ai celor de la Viişoara şi Boian, veniţi sã vândã şi sã cumpere purcei şi iosaguri mai mari, încãrcãtura cãruţelor mãsurând cât de bun este piaţul marghitean… Aşezarea are drept de a ţine târg din anul 1376!


"Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română !"
Înainte de ceasurile amiezii zilei de ianuarie, scena amenajatã în apropierea troiţei care marcheazã simbolic centrul urbei, fâlfâie steagurile tricolore, difuzând melosul cunoscutelor noastre cântece patriotice, pregãtind atmosfera manifestãrilor municipale dedicate Zilei Unirii. Punctualã, directoarea Veronica Demeter invitã pentru cuvântul autoritãţilor, primarul Pocsaly Zoltan, viceprimarul Lazãr Ioan, preotul paroh Filip Petru-

Constantin de la Biserica Albã şi profesorul Liliana Bodor de la Colegiul Naţional „Octavian Goga“. Se ascultã ritmurile distinctive ale Imnului României, dupã care fiecare vorbitor evidenţiazã aspecte legate de importanţa dublei alegeri a domnitorului Alexandru Ioan Cuza în scaunul Moldovei şi al Munteniei, cadrul istoric favorabil acestei înfãptuiri, situaţia grea a ţãranilor, a numeroaselor mãnãstiri închinate grecilor şi aşezãmintelor din Muntele Athos, evoluţia evenimentelor care au precedat Unirea micã, înţelepciunea şi minunea de a îndrepta boierii Ţãrilor, pe calea Unirii. O adevãratã lecţie de istorie, concisã şi pertinentã, picuratã auditoriului nerãbdãtor sã urmãreascã partea artisticã a manifestãrii culturale. Pe scenã sunt invitaţi rând pe rând, recitatori, cântãreţi, dansatori, alternând talentul artiştilor elevi ai şcolilor din zonã. Ansamblul de dansuri populare de la Almaşu Mic a fost sarea şi piperul manifestãrii. Au cântat şi încântat, elevele Iulia Buboi, Amalia Ursan, dar şi studenta Andreea Puşcas de la Universitatea Oradea, ori profesoara instructor Emilia Şugar Borza din şcoala din Abram. A recitat din lirica eminescianã eleva Huszti Mãdãlina de la Liceul Tehnologic „Horea“, pregãtitã de profesoara Alina Oros. Cântecul „Povestea Florilor“ interpretat de elevul Patric Antal de la Liceul Teoretic Horvath Janos, a fost rãsplãtit cu multe aplauze. Limba este un element al sufletului românesc, ne învaţã marele Nicolae Iorga. Melodia renaşterii naţionale a Horei Unirii compusã şi rãspânditã cu doi ani înainte de înfãptuirea actului istoric de marele patriot şi prieten al lui Alecsandri, muzicologul Alexandru Flechtenmacher, rãsunând plãcut aici la Marghita, ne-a amintit în prinderea noastrã de îmbrãţişarea Moldovei şi Munteniei, în Unirea cântatã prin tradiţie în 24 ianuarie, dar şi în ziua când sãrbãtorim unirea tuturor românilor – 1 decembrie ! Cu mic, cu mare, elevi, autoritãţi, artişti îmbrãcaţi în frumoasele costume populare, simpli cetãţeni ai marghitei, am vibrat cu toţii, voia norodului simţind emoţia vie a unirii românilor şi tuturor etniilor, pe pãmântul sfânt al Ţãrii Bihorului, al Marghitei, al României !



"Între noi sã nu mai fie, decât flori şi omenie!"

Partea a doua a manifestãrii, se desfãşoarã în sala de şedinţe a Primãiei Marghita. Cântecul „Balada lui Ioan cel fãrã de mormânt“, interpretat de vocile tinere ale grupului vocal instrumental al Casei de culturã Marghita condus de d-na. Veronica Demeter, au fãcut o frumoasã impresie, inspirând continuarea evenimentelor. Au evocat biografia şi activitatea fostului protopop al Marghitei Gheorghe Ciobai, d-na. Lavinia Atim(Director Biblioteca Municipalã „Ioan Muntean“), profesorul Aurel Nandra (Asociaţia Cultural Patrioticã „Avram Iancu“ Marghita), fiul preotului, Ştefan Ciobai. Veteranul nonagenar Vasile Ilica(Asociaţia Morãriţa din Oradea), cu o zi în urmã la Oradea decorat festiv de Ministrul Apãrãrii Naţionale cu „Emblema de Onoare a Armatei României“ – cu însemn de pace, a susţinut o adevãratã lecţie de istorie celor prezenţi. A trimis în salã pentru a fi vãzute şi atinse, Atestatul şi medalia distincţiei. A vorbit lãmuritor despre Pactul Ribbentrop-Molotov, implicaţiile istorice trecute şi prezente, conexarea lui cu ruperea din trupul ţãrii a Bucovinei şi Basarabiei, consecinţele lui pentru România. A prezentat situaţia deosebitã a românilor din Maramureşul istoric din dreapta Tisei – Ucraina, care sunt chemaţi discreţionar la mobilizare, fiind preferaţi dascãlii în activitate, tinerii români, trimişi apoi fãrã o pregãtire cât de sumarã pe fronturile pieirii de la Doneţk şi Lugansk, pentru a deveni eroi… iar statul român tace şi nu apãrã, nu sprijinã, nu reprezintã minoritatea româneascã din Ucraina, acum când ei au mai multã nevoie… Avem în Ucraina o ambasadã a României, douã consulate generale la Odessa şi Cernãuţi, care cunosc situaţia aceasta şi transmit mesaje permanent Ţãrii…dar ea nu zice nimic…nu face nimic pentru minoritatea româneascã greu încercatã acum !...

Preotul Petru Constantin Filip, noul paroh al Bisericii Albe(Parohia Ortodoxã nr.1 Marghita), a exprimat mangâierea şi solidaritatea creştinã oglinditã în viaţa credinciosului, cuvinte de laudã celor ce scriu despre personalitãţi ale neamului românesc cum a fost dr. Mihai Marina, consulul general al României Mari la Oradea, în perioada 1941÷1944, despre jerfa sa, salvând sute de evrei, chiar şi cu maşinile consulatului, evrei trecuţi clandestin în România, stat care nu promova politica de exterminare dictatã de Hitler. Este şi preotul care a preluat de la protopopul Ciobai, rânduiala participãrii la manifestãrile anuale şi slujbele de comemorare dedicate dr. Marina, la Oradea la Muzeul Memorial Aurel Lazãr şi la Apşa, acolo unde este cinstit drept un fiu al satului, un erou de pildã tuturor generaţiilor neamului românesc.

Au onorat cu prezenţa cei şaptesprezece elevi însoţiţi de profesorul Ovidiu Bãncescu şi Viorel Boldiş de la Liceul Tehnologic nr.1 Popeşti, veniţi cu microbuzul şcolar sã se prindã în Hora Unirii la Marghita, viceprimarul Ioan Lazãr(moderator al activitãţii), consilierul cultural al Primãriei Marghita, d-na. Mariana Carp, dl. Gelu Creţu de la Asociaţia Nevãzãtorilor Bihor-Sãlaj, doamnele jr. Aliz Bradacs şi Natalia Mãrcuş, manager, respectiv secretar la Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea“, elevi şi cadre didactice ai Colegiului Naţional „Octavian Goga“ Marghita, numeroşi cetãţeni iubitori ai culturii noastre strãmoşeşti. În zi de Unire, în zi de sãrbãtoare, a fost lansatã propunerea publicã de acordare a onorantului titlulu de Cetãţean de onoare post mortem fostului protopop Gheorghe Ciobai al Marghitei, acelaşi titlu veteranului nonagenar Vasile Ilica prin parteneriatul organizatorilor participanţi, toţi dorind sã fie pãrţi semnatare pe înscrisul care urmeazã sã fie pregãtit de Asociaţia Morãriţa şi îndreptat Consiliului Local Marghita. Agapa frãţeascã de Unire, începutã prin cozonacii pregãtiţi de primãrie, sucurile pentru elevi, bunãtãţile de la pensiunea doamnei Jolţa, au continuat discuţiile, istoria zilei, a zilelor… Mai norocoşi, elevii popãscani au fost invitaţi şi conduşi prin grija managerului la o baie în moderna bazã de tratament a spitalului marghitan, poftiţi cu toţii şi la o gustare! Mulţãmim frumos doamnã Aliz! Mulţãmim frumos doamnã Jolţa(cu Andreea şi d-na. Claudia)! Mulţãmim frumos pãrinte Petru Constantin Filip! Dumnezeu sã vã rãsplãteascã dania şi jerfa în zi de mare sãrbãtoare! „Unde-i unul, nu-i putere la nevoi şi la durere; Unde-s doi puterea creşte şi duşmanul nu sporeşte !“



Tiberiu Moraru




Concurs literar Mihai Eminescu

$
0
0
 
Școala de arta  din localitatea maramureșeană Apșa de Jos, din dreapta Tisei, Ucraina, a găzduit, sâmbătă, 31 ianuarie 2015 cea de-a IX -a ediție a concursului literar “Mihai Eminescu”, organizat de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “DACIA”, condusă de domnul Ion Botoș.
In deschidere au vorbit  reprezentantii  delegatiilor  prezente , reprezentantul consulatului a recunoscut valoarea activitatii asociatiei Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “DACIA”, pentru pastrarea identitatii nationale,  condusă de domnul Ion Botoș ; reprezentantul  Bibliotecii Judetene Maramures; dl. Tiberiu Moraru  presedinte Asociatiei Morarita si pastorul comunitatii din Poroșcovo.

La evenimentul dedicat împlinirii a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu au participat peste 100  elevi și profesori din   regiune . Au fost prezenti elevi din Podishor ,  coconi de la Gradinita din Biserica Albă,( una dintre micute a recitat un sfert din Luceafarul ), coconi de la Gradinita din Apșa de mijloc , eleve din Boutu mic ,Carbunesti ,  Plaiut, Scoala Tortina , echipe de  elevi din Apșa de Mijloc , Stramtura,  Topchyno , elevi ai Scolii medii din Slatina Regiunea Transcarpatia Ucraina,  eleve din Sighet  si  elevi ai Scolii de arte din Apșa de Jos,  gazdele noastre.
În cele 4 ore dedicate lui Mihai Eminescu, elevii  imbracati in strai traditional, au recitat poezii scrise de marele poet național și au încântat publicul din dreapta și din stânga Tisei cu cântece pe versurile Luceafărului românilor de pretutindeni.  O parte din elevii  care au cantat au ales sa intepreteze  melodia dedicata poetului de Doina si Ion Aldea Teodorovici pe versuri de Grigore Vieru . 
In vocile copiilor se simtea emotia , pe chipurile lor se amesteca teama , cu indrazneala, cu timiditatea, versurile se mai pierdeau in valurile de emotii. Participând la multe activitati cu elevi romani , am observat ca in scolile romanesti de diferite nivele, elevii nu mai recita, doar citesc textele sau versurile , si chiar si cititul este destul de poticnit, ca sa nu mai amintim de vorbirea libera  atunci când este vorba de vreo prezentare.   A fi roman se simte altfel acolo decat se simte aici, incepand de la respectul pe care copii il arata fata de opera poetului nostru national.
Si anul acesta au fost prezenti    reprezentanti  din   Poroșcovo, cea mai izolată localitate din Ucraina, unde trăiesc peste 1.600 români, cunoscuți și ca ”volohi”( in Carpații Păduroși , raioanele ucrainene Perecin și Svaliava, din regiunea Transcarpatia). Elevii au recitat poezii și au cântat în limba română  , faptul ca acolo nu exista o scoala in limba romana  se simtea in accent si pronuntie. Pastorul care ii insotea a facut apel la ajutor pentru infiintarea unei scoli in limba romana pentru cei 800 de elevi.
In final,  juriul a avut o treaba dificila in a evalua prestatia micilor artisti. Pentru a fi obiectivi au fost instituite  premii pentru  patru categorii : recitari, interpretare muzicala, interpretare dramatica si montaj literar.  Elevii premiati  au primit  cărți românești,  iar scolile  au primit cate un pachet din cele peste 1000 de carti oferite de organizatori.

Lecturi de weekend 37

$
0
0


Lectura mai multor săptămâni a fost cartea Dansând cu Șiva, a lui Sorin Nicolae Ștefan, fost ziarist la Dreptatea și BBC World Service.


Subiectul este pasionant si intâlnesc in tot locul teme, intrebări si răspunsuri cu care m-am intâlnit si eu in ani si spatii diferite. Întâlnesc subiecte din actualitatea discuțiilor cu prietenii mei sau a articolelor la care ma trimit linkuri de pe facebook. Ma fascineaza textul, si desigur ne place o carte in măsura in care ne recunoastem si ne regasim in ea. Mi-ar place sa aranjez altfel modulele eclectice și  deconstructiviste să uit povestea, să ma bucur separat de fiecare bucățică de proza scurtă întâlnită.


”M‑a frământat în nu puține nopți întrebarea, de ce unii oamenii sunt în stare de credință și alții nu. Poate că și ea e un dar de la Dumnezeu și calviniștii au atunci dreptate – Atotputernicul își revarsă harul asupra cui dorește. Salvarea îți e poate predestinată... nu știu dacă mă încântă foarte mult perspectiva asta, dar asta e... nu știu...
Nimeni nu poate ști.
‑Atunci înseamnă că nici ateismul meu nu mai este atât de respingător.
Este ce‑ți rămâne dacă n‑ai fost blagoslovit de Dumnezeu cu credință. Numește‑o armă a neputinței. Sau mai degrabă voce a sclavului căruia i‑a fost refuzată pe veci libertatea. ”

Si mai apoi:

”Sunt de acord cu tine că totul curge, că orice construim are consistența patimilor frunzelor, înșfăcate de turbarea toamnei târzii... ”


 Să lăsăm  autorul să prezinte cartea : 
”Am scris această carte despre credință pentru toți cei munciți de avatarurile ei. Nu am avut în minte o anume audiență, și nici nu am căutat vreo formulă facilă, din contră, am dorit-o într-o formă cât mai originală. Este mai degrabă rodul unei minți de arhitect, pasionat după genul scurt.

Subintitulată „alcătuire modulară, eclectică și deconstructivistă”, cartea are cinci capitole, gândite separat, dar și evident parte a unui întreg. Am mai mulți povestitori – dintre care un Sarastro, dar și un Papageno – tonul aproape trivial din primul capitol este înlocuit de unul mult mai reflexiv, în al doilea, ca un Adagio, sau Andante, ca apoi să dezvolt toate temele…

Este o călătorie frenetică, plină de îndoieli, într-un univers paralel, asemenea unei căutări de sine, în acel Labirint interior, al cărui traseu este punctat de numeroase Tablouri într-o expoziție. 
Cartea mea este,  un îndemn la umilință, într-o epocă în care are loc o impardonabilă și fără precedent trivializare a Sacrului. Aceste traseu spiritual reflectă experiențe pur personale, dar, sper eu, cu rezonanțe multiple și universal valabile. Mesajul cărții nu poate fi înțeles așa cum trebuie decât dacă este dusă până la capăt…

 Problematica fiind atât de complexă și delicată, este imposibil să nu ai, pe parcursul cărții, ori sentimente de respingere puternică, ori de acceptare și visare… și, de ce nu, de îndemn la propriile reflecții…
Acțiunea cărții se petrece în orașul-stat Răulești, parte a Imperiului Otoman, iar ca atitudine generală, denunț naționalismul fascist al „vizirului”, dar și legionarismul (precum și persistența sa în unele sectoare ale culturii și vieții politice din România).
Universul paralel în care mă retrag în final este cel al României Mari, în care Iuliu Maniu este președinte, Corneliu Coposu, prim miniștru, victimele asasinatelor legionare au scăpat cu viață, Hitler a fost asasinat în Cehoslovacia de către gruparea Patria mea – Vltava, astfel că al doilea război mondial nu a mai avut loc…”


Lecturi de weekend 38

$
0
0
Sa vorbim azi despre măști. Le purtăm cu toții. Avem fiecare in mintea noastra o imagine despre noi inșine, cum ne credem noi si cum credem ca ar trebui să apărem in fața altora.
Ca indivizi creați de divinitate suntem unici si irepetabili, dar nu suntem mulțumiți de acestă unicitate și încercăm să ne înghesuim în tipare  formale pentru a fi acceptați social. Pe de altă parte în interior ne bântuie unicitatea noastră și sperăm ca cineva să vadă dincolo de măștile noastre să rupă vălurile și să ne accepte total  fără măști si alte artificii.

Intr-o carte  acestă temă, bine prelucrată,  asigură succesul.

Eleganța ariciului  de Muriel Barbery este o carte de acest gen,  ” o fabulă filozofică încântătoare care a cucerit milioane de cititori ”  și a dus-o pe autoare în topul celor mai bine vândute romane.

Renee Michel, portăreasa unei frumoase case boierești de pe Rue Grenelle, e una din protagonistele care poarta masca : o angajată vulgară si sleampătă, scundă, dolofană  și urâtă  care ascultă televizorul tare, duce gunoiul, mătură curtea si face comisioane pentru locatarii intelectuali ai imobilului.
In spatele mastii se acunde o intelectuala rasată care citește clasici ai literaturii universale, filozofie, politică,  se uita la filme de arta  si  e o adeptă a ceremoniei ceaiului si o adoratoare a culturii japoneze.

Paloma, e o adolescentă care poartă și ea mască. Locuieste in acelasi imobil, e fiica unei familii de intelectuali definiți de pozitiiile lor sociale. Isi ascunde sensibilitatea,  bunul simt şi lecturile filozofice sub aparență unei  rebele  neînțelese.

Pe amandouă le descoperă un locatar nou care se mută în imobil, domnul Kakuro, în fracțiuni de secundă vălul e ridicat, și  se prefigurează o  nouă viață în care cei asemnători se vor  bucura împreună de aceleași pasiuni, folosind același limbaj  și aceleași coduri de conduită.

Pentru Renee însă  se pare că este prea târziu. Scoaterea măștii și viziunea unei alte vieți e prea mult pentru ea. Va muri intr-un accident lăsănd fără răspuns o întrebare: Putem trăi fără mască atunci când întâlnim  oameni care ne citesc în suflete ca într-o carte  deschisă???
Putem trăi fără mască fiind noi înşine  ?

De acelaşi tip este   romanul Fluturi al Irinei Binder, doar că este scrisă pentru alt nivel cultural.
Dacă în prima carte ceremonia ceaiului , un  limbaj  elegant, elevat şi  filozofic  şi cîteva întrebări existenţiale  puse la locul potrivit dau  frumuseţe cărţii, în a doua ne întâlnim cu limbajul şi manierele  bucureşteanului  din  cluburi.

Succesul cărţii a fost asigurat de numeroasele cititoare care în timpul liber vizionează telenovele şi care trăiesc vieţi secrete sperând să aibă iubiţi bogaţi şi amanţi frumoşi şi adoratori secreţi şi mulţi, iar ele să fie frumoase, blonde prinţese îmbrăcate în rochii de epocă. Realitatea  e probabil atât de anostă încât devine bestseller o carte în care eroina, frumoasă, intelectuală  şi iubită de toţi e bătută  des şi temeinic de amantul care o întreţine !?  Clar,  agresarea femeii in societatea românească e social acceptată şi probabil şi aprobată.

Romanul Fluturi e plin de clişee. Clişee sunt textele spirituale care apar ici şi colo ( cu un pic de efort gaseam si sursele)   şi dau cititorului neavizat impresia de profunzime. Clisee sunt gesturile de generozitate  pe care eroina le face cînd vede în peisaj oameni necăjiţi, cere bani de la iubitul Robert, care scoate teancul de dolari asortat cu lei şi ea îl oferă fără rezerve !!!

Ce diferenţă între cele două cărţi.
In Eleganţa Ariciului,   masca   unei vieţi sociale   modeste  poate ascunde  un suflet educat şi sensibil.  Cartea îndeamnă cititorul să dorească mai mult, să fie mai mult,  indiferent de conditţia lui socială.

Fluturii scot şi ei măştile, de pe feţele cititorilor de astă dată, se regăsesc în acestă carte şi probabil multe din visele lor  sunt ca în  povestea eroinei, fără substanţă, educaţie sau profunzime.

P.S.Daca această carte ar fi ramas un roman de cartier bucureştean nu aveam nimic de zis, asa cum nu  vorbesc de romanele  americane de duzina care au si ele publicul lor. Dar a existat undeva   pe coperta cartii o invitatie la lectură  sugerand similitudini cu conceptul de inalta spiritualitate al iubirii neconditionate.

Întâlnire metodică a educatoarelor din Salonta

$
0
0




 

         Luni, 9 ianuarie 2015, la Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta a avut loc întâlnirea educatoarelor din localitate, de la secțiile maghiare, în cadrul cercului metodologic.

Pe lângă problemele lor curente, specifice, s-a discutat și despre continuarea colaborării noastre. Eu am vorbit despre fondul de carte al bibliotecii, mai ales despre câteva cărți de psihologie și pedagogie, recomandate nobilei lor profesii.

Activitatea a fost coordonată de doamna educatoare Rajos Anikó Andrea.




                                                       


Rugină Irina,

                                               bibliotecar responsabil

Expozitie Ion Bianu

$
0
0
Comemorare la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”
- Ion Bianu, părintele cărţii vechi româneşti –

La 13 februarie, acum 80 de ani, trecerea la cele veşnice academicianul Ion Bianu, eruditul cercetător al cărţilor vechi româneşti. Cu această ocazie, compartimentul „Colecţii Speciale” din cadrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor venisează o expoziţie comemorativă de cărţi vechi româneşti din secolele XVII-XIX. Expoziţia poate fi vizionată începând de vineri, 13 februarie ora 13.00 până joi 19 februarie 2015 în sala mare a Bibliotecii. Vizitatorii vor avea ocazia să vedă câteva rarităţi cum sunt „Cazanie a lui Varlaam” (Iaşi, 1643), „Elementa Lingua Daco-Romanea Sive Valachica” a lui Gheorghe Şincai şi Samuil Micu (Viena, 1780), „Gramatica lui Ioan Alexi”, ediţii ale „Liturghierului” tipărite la Blaj şi Râmnic.

*

Ion Bianu are deja o stea în „panteonul” cărturarilor români ce au dat culturii noastre naţionale lucrări de o valoare istorică şi literară deosebită. Formaţia sa intelectuală şi spirituală este legată de Şcolile Blajului. Bucureştiul este a doilea loc de formare, urmând apoi să se perfecţioneze şi la şcoli superioare de la Milano, Madrid şi Paris. Profesia de filolog îi va veni ca o manuşă pentru că, deşi numit profesor de limba romană la Liceul „Sf. Sava”, s-a preocupat mai mult cu cercetarea cărţilor vechi: să redea posterităţii cărţile vechi şi manuscrisele de pe întreg cuprinsul ţării. Şi acest demers s-a transformat într-o „Opera Magna”, numite „Bibliografia Românească Veche” editate între anii 1903-1936 în 3 volume. Al patrulea volum, realizat de urmaşul său, Dan Simionescu, îl are ca autor, în semn de preţuire pentru devotamentul şi dragostea faţă de cartea veche. Nici manuscrisele vechi nu sunt lăsate deoparte de Bianu, cercetarea sa fiind valorificată într-un alt volum.
Urmaş al corifeilor „Şcolii Ardelene”, ca cercetător dornic să redea românilor partea de trecut ce lipsea din istoria noastră, şi anume cea legată de literatura noastră veche, Ion Bianu a fost – după cum spunea pr. dr. Vasile Aftenie la înmormântarea sa – „o carte deschisă pe care o putea citi oricine şi oricât, fără teamă şi fără greşeală”.
Dr. Silviu Sana - bibliotecar „Colecţii Speciale”

Cu dragoste, pentru dragoste , despre dragoste

$
0
0
Vineri  13 aprilie, la Filiala Dacia, a avut loc  întâlnirea iubitorilor de poezie  cu ocazia  Serbarilor primaverii,  care incep cu  sarbatoarea iubirii , adoptata de Valentine`s day si continua cu Dragobetele in 24 februarie, si  pregateste  intrarea in luna martie cu zilele in care omagiem femeia.








Au fost prezenti  pentru prima data Mihaela Dindelegan,  familia Nesiu, Crinela si Emil si dl Voicu David. Dintre obisnuitii filialei au fost prezenti  memebre ale UFB- Leontina Costrut, Ileana Bodi,  Ioana Precu, Octavia Vesa, Miorita sateanu  si  dl Lucian Munteanu .
Majoritatea  sunt poeti :"Poetul – un visator si un cautator al absolutului in plan sentimental. Un alchimist in laboratorul sufletului uman, nutrind iluzia ca ar putea sa cuprinda intr-un vers necuprinderea. Sau ca ar putea sa fixeze intr-un poem lumea atat de alunecoasa si volatila a trairilor sufletesti."      deci s-a recitat foarte mult si s-a discutat despre multiplele fatete ale iubirii.

In afara de recitari din creatiile proprii  s-au mai auzit versuri de  Galina Pantea, Elvira Vancea, Ion Davideanu,



Iubirea/ Voicu David
""Iubirea supremul atribut
al celui ce dintr-un inceput
cedatu-i-sa ispitei galant,
sa-i dea in dar un mar iubitei.""



Celei care minte/Minulescu
Eu ştiu c-ai să mă-nşeli chiar mâine...
Dar fiindcă azi mi te dai toată,
Am să te iert -
E vechi păcatul
Şi nu eşti prima vinovată



Mai e un singur pas pana la un cenaclu literar periodic....

Cultură și informație workshop

$
0
0

De doua ori pe luna din data de 29 ianuarie ne întâlnim la Filiala Decebal cu educatoare de la Gradinita Micul Print pentru un mic workshop pe tema cultura si informatie.

Discutam despre conceptele noi din cultura si din  societatea informationala, si mai ales despre cat de utile sunt aceste notiuni in viata curenta (Brand educational, Storytelling si Advocacy  )
  Aflam cum putem stabili punti  de legatura intre sistemul educational  si biblioteca, care sunt problemele majore cu care se confrunta invatamantul.
Fiecare sesiune s-a incheiat cu o scurta prezentare de carte, si cu discutii pe teme literare sau educationale.




Ateliere de bricolaj

$
0
0
Azi 17 februarie 2015 la Filiala Dacia a avut loc primul atelier de bricolaj in cadrul Serbarilor primaverii.

Membre ale uniunii femeilor au lucrat impreuna cu bibliotecarele mici obiecte si martisoare care vor fi oferite in alte evenimente din aceasta perioada.( februrie martie 2015)
















Intalnirile de miercuri

Femeia în business

$
0
0
Femeia în business. Cât de importante sunt calitățile feminine în afaceri? Noi avem răspunsul! Pe tine te așteptăm să ni te alături vineri, 27 februarie 2015 la conferința regională susținută pe această temă de Asociația pentru Promovarea Femeii din România, în cadrul proiectului Centrul de Excelență pentru Promovarea Femeii pe poziții calificate și înalt calificate în Sectorul Comercial.

APFR Timișoara vine cu 6 speakeri cu o vastă expertiză în domeniul egalității de șanse precum și în management și antreprenoriat feminin care vor susține prezentări și te vor provoca la dezbateri despre calitățile unui lider feminin, factorii favorizanți ai femeii antreprenor, aspecte care pot influența negativ o femeie manager precum și noile oportunități oferite femeilor din România prin accesarea unui program de excelență la nivel național în domeniul managementului și antreprenoriatului feminin în sectorul comercial.

Cei doi parteneri, (APFR Timișoara, în calitate de beneficiar, și S.C. Profi Rom Food S.R.L., în calitate de partener) vizează prin implementarea acestui proiect pregătirea profesională pentru un comerț modern, orientat spre îndeplinirea unor standarde de înaltă calitate europeană.

La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, ai autorităților publice locale, ai mass-media, ai managementului din cadrul firmelor din sectorul comercial din regiunea Nord-Vest, reprezentanți ai grupului țintă al proiectului precum și persoane interesate de promovarea egalității de șanse pe piața forței de muncă.

Conferința va avea loc vineri, 27 februarie 2015, ora 17.00, la Hotel Royal Clasic din Cluj-Napoca.
Participarea este GRATUITĂ, dar necesită ÎNSCRIERE PREALABILĂ..

Intalniri profesionale

Ziua martisorului- Ziua Down

Calendar cultural , martie 2015

$
0
0

v  Botticelli, Sandro - de fapt Alessandro di Mariano Filipepi - (n. 1 mart. 1445, Florenţa  -  d. 17 mai1510, Florenţa)  -  570 de ani de la naştere şi 505 ani de la moartea pictorului italian, unul din cei mai mari reprezentanţi ai Renaşteriiitaliene
v  Chopin, Frédéric Francis (n. 1 mart. 1810, Zelazowa Wola, Polonia – d. 17 oct. 1849, Paris) – 205 ani de la naşterea compozitorului polonez
v  Marcus, Solomon(n. 1 mart. 1925, Bacău)  -  90 de ani de la naşterea matematicianului, lingvist, semiotician, filosof, eseist
v  Ziua Mărţişorului

2 Martie

v  Gyr, Radu (n. 2 mart. 1905, Câmpulung Muscel - d. 29 apr. 1975, Bucureşti, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu)  -  110 ani de la naştere şi 40 de ani de la moartea poetului, dramaturg, eseist şi gazetar
v  Lawrence, David Herbert Richards(n. 11 sept. 1885Eastwood, Nottinghamshire, Anglia  -  d. 2 mart. 1930, Vence, Franţa)  -  130 de ani de la naştere şi 85 de ani de la moartea scriitorului englez.
5 Martie
v  Stanca, Radu  (n. 5 mart. 1920, Sebeş  —   d. 26 dec. 1962, Cluj)  -  95 de ani de la naşterea dramaturgului, poet, eseistşi regizor de teatru
v  Papadat-Bengescu, Hortensia(n. 8 dec. 1876, comuna Iveşti, jud. Galaţi -  d. 5 mart. 1955, Bucureşti)  -  60 de ani de la moartea  prozatoarei, romancieră şi nuvelistă din epoca interbelică
6 Martie

v  Daimler, Gottlieb (n. 17 mart. 1834, Schorndorf, Germania – d. 6 mart. 1900) – 115 de ani de la moartea inginerului german, cunoscut pentru motorul cu acelaşi nume
v  Michelangelo, Buonarroti (n. 6 mart. 1475, Caprese Michelangelo, Italia – d. 18 febr. 1564, Roma, Italia) – 540 de ani de la naşterea pictorului, sculptor şi poet italian

7 Martie

v  Manzoni, Alessandro Francesco Tommaso(n. 7 mart. 1785, Milano - d. 22 mai1873, Milano)  -  230  de ani de la naşterea  poetului şi scriitorului italian

8 Martie

v  Gană, George (n. 13 ian. 1935, com. Măldăieni, judeţul Teleorman - d. 8 mart. 2010, Bucureşti)  -  80 de ani de la naştere şi 5 ani de la moartea educatorului, profesor universitar, critic şi istoric literar român.
v  Tudoran, Radu(numele la naştere, Nicolae Bogza, n. 8 mart. 1910, Blejoi, jud. Prahova  -  d. 18 nov. 1992, Bucureşti)  -  105 ani de la naşterea prozatorului (frate al scriitorului Geo Bogza)
v  Ziua Internaţională a Femeii

10 Martie
v  Bulgakov,  Mihail Afanasievici (n. 15 mai1891, Kiev, Imperiul Rus(acum Ucraina) - d. 10 mart. 1940, Moscova, URSS) -  75 de ani de la moartea romancierului, nuvelist şi dramaturgsovietic
11 Martie
v  Fleming,  Alexander (n. 6 aug. 1881, Lochfield, Scoția -  d.11 mart1955)  -  60 de ani de la moartea bacteriologului scoţian, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină; a descoperit efectul antibiotic al penicilinei
v  Mann,  Ludwig Heinrich (n. 27 mart. 1871, Lübeck, Germania  -  d. 11 mart. 1950, Santa Monica, California, SUA)  -  65 de ani de la moartea romancierului german
12 Martie

v  Almaş, Dumitru (pseudonim pentru Dumitru Ailincăi, la 19 oct. 1908, Negreşti-Dobreni, jud. Neamţ – d. 12 mart. 1995, Bucureşti)  -  20 de ani de la moartea prozatorului, istoric, scriitor, publicist şi profesor universitar român
v  Caragiale, Mateiu, I.  (n. 12 mart. 1885, Bucureşti  -  d. 17 ian. 1936, Bucureşti)  -  130 de ani de la naşterea scriitorului, poet şi prozator
v  Călinescu, George  (n. 19 iun. 1899, Bucureşti  -  d. 12 mart. 1965, Otopeni, Bucureşti)  -  50 de ani de la moartea criticului şi istoric literar, eseist, poet, prozator şi dramaturg
v  Chiriţă, Constantin  (n. 12 mart. 1925, Ibăneşti, jud. Vaslui  -  d. 14 nov. 1991, Bonn-Königswinter, Germania)  -  90 de ani de la naşterea prozatorului român, scriitor, romancier, scenarist, eseist
v  Nemoianu,  Virgil P. (n. 12 mart. 1940, Bucureşti)  -  75 de ani de la naşterea eseistului, critic literar, filozof al culturii şi pedagog american născut în România
13 Martie

v  Rusan,Romulus (n. 13 mart. 1935, Alba Iulia)  -  80 de ani de la naşterea scriitorului român, fondator al organizaţiei neguvernamentale Alianţa Civică.


16 Martie
v  Lagerlöf, Selma Ottiliana Lovisa (n. 20 nov. 1858, Östra Emterwik, Värmland, Suedia - d. 16 mart. 1940)  -  75 de ani de la moartea scriitoarei suedeze, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură(1909)

17 Martie

v  Marino, Adrian(n. 5 sept. 1921, Iaşi -  d. 17 mart. 2005, Cluj)  -  10 ani de la moartea eseistului, critic, istoric şi teoretician literar român, laureat al premiului Herder
18 Martie
v  Postelnicu,  Ioana (pseudonim pentru Eugenia Banu, n. 18 mart. 1910  -  d. 28 nov. 2004)  -  105 ani de la naşterea prozatoarei
v  18-24 martie – Săptămâna Francofoniei în România
18 Martie

v  Barbu, Ion(n.Dan Barbilian,  la 18 martie1895, Câmpulung-Muscel  -  d.  11 aug. 1961, Bucureşti)   -  120 de ani de la naşterea marelui poet  şi matematician român.

19 Martie

v  Filimon, Nicolae (n. 6 sept. 1819, Bucureşti – d. 19 mart. 1865, Bucureşti) – 150 de ani de la moartea prozatorului şi publicistului român

20 Martie
v  Hölderlin, Johann Christian Friedrich  (n. 20 mart. 1770, Lauffen am Neckar, Baden-Württemberg, Germania - d. 6 iun. 1843, Tübingen)  -  245 de ani de la naşterea poetului german, unul din principalii reprezentanţi ai romantismuluiîn literatura europeană
v  Ziua Internaţională a Francofoniei
v  Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret

21 Martie

v  Utan, Tiberiu (n. 21 mart. 1930, Sighetul Marmaţiei, jud. Maramureş – d. 26 mai 1994, Bucureşti) – 85 de ani de la naşterea poetului
v  Zaciu, Mircea (n. 27 aug. 1928, Oradea - d. 21 mart. 2000, Cluj)  -  15 ani de la moartea criticului şi istoric literar român, membru de onoare al Academiei Române
v  Ziua Internaţională a Poeziei
v  Ziua Mondială a Teatrului de păpuşi
v  Ziua Internaţională a Sindromului Down
v  Ziua Mondială de Luptă împotriva tuturor Formelor de Rasism şi Discriminare
23 Martie

v  Ziua Mondială a Apei

24 Martie
v  Verne,  Jules (nume complet Jules Gabriel Verne) (n. 8 febr. 1828, Nantes, Franţa- d. 24 mart. 1905, Amiens, Franţa)  -  110 ani de la moartea scriitorului francez,  precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice
25 Martie

v  Ziua Poliţiei

27 Martie

v  Marcea, Pompiliu (n. 20 oct.  1928 , Colibaşi, jud. Gorj  -  d. 27 mart. 1985, Bucureşti)  -  30 de ani de la moartea criticului  şi istoric literar român
v  Ziua Mondială a Teatrului
28 Martie

v  Chagall, Marc (n. 7 iul. 1887, Vitebsk, Belarus  -  d. 28 martie1985, Saint-Paul-de-Vence, Franţa)  -  30 de ani de la moartea pictorului

29 Martie

v  Kosztolányi Dezső (Desiderius) de Nemeskosztolány, (n. 29 mart. 1885, Szabadka, azi Subotica, Ungaria  -  d. 3 nov. 1936, Budapesta)  -  130 de ani  de la naşterea scriitorului maghiar



Kányádi Sándor felolvasó maraton-Maraton Kányádi Sándor

$
0
0

Maraton Kányádi Sándor



          În ziua de 17 februarie, la apelul Bibliotecii Județene „Kájoni János”din Miercurea-Ciuc, tineri și bătrâni, mici și mari, în biblioteci și școli au citit din opera bogată a poetului Kányádi Sándor. La  al șaptelea maraton( primul a fost în 2009), s-au alăturat 177 de localități din 12 de țări.
         Numărul de participanți în program a depășit 39 de mii.
         Mă bucur că la acest număr mare de participanți am contribuit și noi, Săcuenii și localitățile înconjurătoare, cu aproape șase sute de participanți. În acest an, la inițiativa Bibliotecii Săcueni, s-au alăturat nu numai școlile din oraș, dar și școlile din satele asociate - Ciocaia, Cadea, Olosig, și satele din jur - Cheșereu, Cherechiu și Târgușor.
         Pe lângă citire,
pentru a se cunoaște cât mai bine  opera lui Kányádi Sándor au fost și alte programe pentru copii. S-a organizat  expoziție de carte, s-au ascultat poezii muzicalizate. Unele clase au învățat împreună poezii, altele au desenat poezia ascultată.
         Aș dori să mulțumesc  colaborarea în program a celor  mai mult de patruzeci de profesori și atitudinea lor entuziastă.
         Pe lângă  experiență mai bogată cu care s-a ales fiecare copil,  programul a contribuit și la îndeplinirea visului fiecărui profesor și bibliotecar, adică să avem câți mai mulți copii cu abilități cât mai bune la lectură.


Kányádi Sándor felolvasó maraton


          A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár felhívására, február 17-én iskolákban, könyvtárakban Kányádi Sándor gazdag életművéből  olvastak kicsik és nagyok. Az immár hetedik alkalommal megrhirdetett  maratonba 12 ország 177 települése kapcsolódott be.
          A résztvevők létszáma idén közel 40000 volt.
          Örömmel mondhatjuk el, hogy ehhez a magas részvételhez  Székelyhíd és körrnyéke is hozzájárult, méghozzá közel hatszáz résztvevővel. Idén ugyanis a Székelyhídi Városi Könyvtár kezdeményezésére nemcsak a székelyhídi iskolák kapcsolódtak be,  hanem a hozzá tartozó települések – Csokaly, Nagykágya, Érolaszi, , illetve a környékbeli falvak – Keserű, Kereki és Asszonyvására iskolái  is.
          A felovasás mellett, helyszínenként más és más, Kányádi Sándor életművét és munkásságát bemutató programok is voltak. Volt  könyvkiállítás, hallgattak megzenésített verseket.Volt ahol közös vers és énektanulással egészítették ki a programot, máshol lerajzolták a meghallgatott verset.
          Ezúton is szeretném megköszönni a több mint negyven pedagógus lelkes hozzáállását és közreműködését a programban.
         Remélem  a diákok nemcsak egy szép élménnyel lettek gazdagabbak, de hozzájárult ahhoz is, ami minden könyvtáros és pedagógus álma, hogy minél több legyen a sokat és jól olvasó diák.


Terezia  Kerekes








Cartile leac pentru suflet

$
0
0

    In luna februarie , la Biblioteca Comunala Chislaz , comuna Chislaz , jud. Bihor , s-a lansat proiectul „ Cartile – leac pentru suflet” in partneriat cu Fundatia „ Mereu aproape” , in colaborare cu Scoala Gimnaziala nr.1 Chislaz , comuna Chislaz , jud. Bihor.

     Au participat la lansare ,elevii selectati pentru implementarea proiectului , colegii acestora , un profesor coordonator si conducerea bibliotecii.

    Pe langa lansare , cei implicati in proiect au participat ca voluntari la inventarierea  volumului de carte cu sprijinul bibliotecarului. 



Pregatiri de 8 Martie-Biblioteca Oraseneasca Stei

$
0
0

       Biblioteca Orasenesca Stei a fost din nou gazda pentru pregatiri de 8 Martie. Ca in fiecare an, in Atelierele Artistice ale bibliotecii, impletind ganduri curate si semanand cuvinte de lauda despre mame si bunicute, se realizeaza minunate felicitari si decoratiuni cu flori ce nu se ofilesc, purtatoare de mesaje izvorate din suflete de copii    




 

Copiii si copilaria

Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi Civilizaţie.- 2015

$
0
0

INVITAŢIE  DIN  SUFLET,

                                   PENTRU  SUFLET



                                                       Şcoala este locul în care nu putem şi nici

                                                         nu trebuie  să învăţăm  totul. Dar  unde  va  trebui  

                                                 învăţăm,    apreciem, să  acceptăm  şi    asumăm,   

                                         dacă este cazul,  provocările cu care  ne confruntăm zi de zi.

                                                       
                                                               (Valentin Băluţoiu, Istoria secolului al XX-lea şi educaţia

                                                                                                                pentru cetăţenie democratică)

                      
  În aceste vremuri în care educaţia reprezintă, mai mult ca oricând, un domeniu neglijat, tinerii, aflaţi într-o permanentă derută, găsindu-şi tot mai greu reperele morale, se impune implicarea tot mai mult a acestora în activităţi cu caracter cultural şi ştiinţific.
                        Conştienţi de faptul că educaţia realizată în special în cadrul şcolii, prin activităţile de la clasă, nu oferă posibilitatea valorificării potenţialului de care dispun tinerii, profesorii Livia Ghiurcuţa şi Fetea Violeta, de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, cu sprijinul direcţiunii liceului, reprezentată de director Ioan-Vasile Micu,  în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, reprezentată de profesor Ligia-Antonia Mirişan,  organizează în anul 2015 ediţia a VI –a  a Simpozionului Naţional Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi Civilizaţie.
                        Tema din acest an a simpozionului, care va avea loc în zilele de 6-7 aprilie 2015, începând cu ora 11,00, la Liceul Teoretic ”Aurel Lazăr” din Oradea, str. Avram Iancu nr, 10, este  „Tradiţii şi obiceiuri - icoane ale sufletului românului”.
                         În aceste zile pe care le vrem speciale, ne vom considera deosebit de onoraţi dacă veţi fi alături de noi, fie direct, cei care vor dori să se afle pentru câteva ore în acest cuib de cultură situat la graniţa de Vest a ţării, fie doar cu sufletul, cei care vor trimite numai lucrările.

______________________________________________



MINISTERUL EDUCAŢIEI SI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE
INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI BIHOR
BICLIOTECA JUDEŢEANĂ “GHEORGHE ŞINCAI” DIN ORADEA
LICEUL TEORETIC “AUREL LAZĂR”, ORADEA
Este aprobat în calendarul MECS,
conform adresei nr  2725/28.01.2015 referitoare la CAEN

REGULAMENT DE ÎNSCRIERE, PARTICIPARE, DESFĂŞURARE  ŞI   EVALUARE
SIMPOZIONUL  NAŢIONAL

Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi civilizaţie, ediţia a VI-a
Tema: „Tradiţii şi obiceiuri - icoane ale sufletului românului”
6 – 7 aprilie 2015
Cuprinde 4 secţiuni:

1.      Secţiunea Artă:  Desen/pictură:
Această secţiune se adresează elevilor claselor I-XII, care vor realiza un desen/pictură cu tema proiectului – având un titlu propriu.
Desenul/pictura se va realiza pe coală A 4 sau pe lemn, pânză, sticlă etc.. Tehnica realizării rămâne la alegerea participanţilor. Desenele/picturile se vor trimite prin poştă pe adresa şcolii Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr”,str. Avram Iancu, nr 10,  cod poştal 410094, telefon:03595410526 cu menţiunea pentru simpozionul  „Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi civilizaţie”
În colţul din dreapta jos se va  preciza numele elevului, clasa,  şcoala şi profesorul  coordonator. Nu sunt admise preluări de pe Internet.
  
2.       Secţiunea etnografie/mentalităţi/studiu sociologic: Cum mi-i graiul, mi-i şi portul
Această secţiune se adresează elevilor claselor I-XII, care vor realiza un filmuleţ de prezentarea a zonei din care provin conţinând: elemente lingvistice specifice, portul popular tradiţional-prezentarea costumului/costumelor. Filmuleţul nu trebuie să depăşească ca întindere mai mult de 10 minute. Filmuleţul se va trimite atât în format electronic cât şi pe un CD/DVD pe adresele de e-mail valentina_t_ro@yahoo.com sau violetafetea@yahoo.com precum şi pe adresa: Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr”,str. Avram Iancu, nr 10,  cod poştal 410094, telefon:03595410526 cu menţiunea pentru simpozionul  „Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi civilizaţie”
3.      Secţiunea ştiinţifică:  Eseu/comunicări ştiinţifice
Această secţiune se adresează elevilor din clasele V-XII, care vor realiza o lucrare cu tema proiectului – având un titlu propriu. Lucrarea se va trimite în format electronic pe adresele de e-mail bradaucristina@yahoo.com, livia_ghiurcuta@yahoo.com. Bibliografia se va consemna la sfârşitul lucrării, în ordinea următoare: numele şi prenumele autorului, titlul lucrării, editura,  localitatea apariţiei lucrării, anul apariţiei.

REDACTAREA LUCRĂRILOR:
    Toate lucrările trimise vor fi tehnoredactate pe calculator, cu următoarele caracteristici: -Format pagina A4; -Textul va fi tehnoredactat cu diacriticile limbii române (ă, î, â, ţ, ş); -Font Times New Roman, mărime font 14, spaţiere la un rând, cu margini egale de 20 mm. la un rând se menţioneazǎ numele şi prenumele elevului, clasa, şcoala, judeţul, cadrul didactic îndrumător,  la un rând după autor se scrie conţinutul lucrării cu font TNR 12, aliniere stânga-dreapta (justified). Bibliografia se va consemna la sfârşit, în ordinea alfabetică a autorilor.
    Pentru secţiunea profesori, lucrarea propriu-zisă se va face pe format A4,  cu margini egale de 20 mm, caractere româneşti (Times New Roman 12), iar spaţiul dintre rânduri de 1,5;  titlul va fi scris cu majuscule (Times New Roman 14 Bold), centrat, iar autorul şi instituţia se vor scrie pe prima pagină (pagină copertă: Times New Roman 16);  lucrările vor fi redactate în Microsoft Word (cu extensia doc.), cu diacritice; numărul de pagini al unei lucrări va fi cuprins între 3 şi 5;
Notă: Comisia are dreptul să anuleze orice traducere prelucrată prin diverse surse şi care nu dovedeşte aportul personal al elevului. Lucrările vor fi publicate în format electronic pe CD cu ISSN.
4.      Secţiunea folclor: Dansul/cântecul nostru din străbuni
Această secţiune se adresează elevilor claselor I-XII care doresc să fie alături de noi la această ediţie a simpozionului. Pot participa elevi care îndrăgesc cântecul şi jocul plaiurilor din care provin. Sunt acceptate atât participări individuale cât şi de grup conform programului care va fi comunicat ulterior. Prezentarea momentului artistic nu trebuie să depăşească mai mult de 10 minute. Locul de desfăşurare va fi anunţat în timp util prin programul simpozionului şi documentele care vor însoţi nota de prezentare, regulamentul, fişa de înscriere etc.
Se acceptă şi înregistrări pentru cei care nu pot participa direct la activitate. Filmuleţul de prezentare nu poate depăşi mai mult de 10 minute. Înregistrările pot fi trimise pe adresele de contact precizate în finalul regulamentului.
            ÎNSCRIEREA  PARTICIPANŢILOR  se face până la data de  30 martie 2015, prin completarea fişei  de înscriere anexată şi expedierea ei şi a acordului de parteneriat prin e-mail, la adresele coordonatorilor proiectului. Un cadru didactic poate coordona maximum 3  lucrări, la o secţiune, iar lucrarea nu poate avea mai mult de  2 autori. Lucrările înscrise la simpozion nu se restituie.
Nu se percepe taxă de participare.
Proiectul care cuprinde organizarea acestei activităţi a fost aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie a Liceului Teoretic ,, Aurel Lazăr”  din data de 24 octombrie 2014 şi a fost înregistrat la Secretariatul liceului la nr. 742, din data 30 septembrie 2014            

            EVALUAREA  :
Se va face de către specialişti ai instituţiilor implicate în proiect. Se vor acorda diplome de participare tuturor participanţilor. Pe diplome se va preciza şi numele cadrului didactic coordonator.
  Diplomele vor fi trimise, prin poştă, fiecărui participant în perioada 15 iunie 2015-31 august 2015. Fiecărei secţiuni i-au fost repartizate diplome cu premiile I, II, III şi câte o menţiune. În acest scop persoanele participante vor trimite pe adresa Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr”,str. Avram Iancu, nr 10,  cod poştal 410094, telefon:03595410526 cu menţiunea pentru simpozionul  „Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi civilizaţie”, un plic care  va conţine: un plic autoadresat şi pretimbrat (timbrele trebuie să aibă valoare dublă faţă de cele necesare pentru un plic obişnuit).
            DATELE DE CONTACT ALE COORDONATORILOR PROIECTULUI
            Prof. dr. Ghiurcuţa Livia, adresă e-mail: livia_ghiurcuta@yahoo.com, telefon 0743 527134
Prof. Fetea Violeta, adresă e-mail: violetafetea@yahoo.com, telefon 0745382659
Prof. dr. Drăgan Valentina Olga, adresă e-mail: valentina_t_ro@yahoo.com, coordonator  Secţiunea etnografie/mentalităţi/studiu sociologic
              Prof. dr.  Brădău Cristina, adresă e-mail: bradaucristina@yahoo.com, coordonator Secţiunea ştiinţifică.

_____________________________________________


MINISTERUL EDUCAŢIEI SI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE
INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI BIHOR
LICEUL TEORETIC “AUREL LAZĂR”, ORADEA
FIŞA DE ÎNSCRIERE
SIMPOZIONUL  NAŢIONAL – ediţia a VI-a

Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi civilizaţie,

Tema: „Tradiţii şi obiceiuri – icoane ale sufletului românului”
6 – 7 aprilie 2015
Numele şi prenumele elevului:

Şcoala de provenienţă:

Localitatea şi judeţul:

Clasa:

Secţiunea:

Adresa şcolii (stradă, cod poştal, număr telefon, fax, adresă mail):

Adresa de mail a elevului:

Profesor/ profesori/ coordonator (i):

Mod de participare: a) direct

                                  b) indirect
Viewing all 359 articles
Browse latest View live