Quantcast
Channel: Biblioteci bihorene
Viewing all 359 articles
Browse latest View live

Lecturi de weekend

$
0
0


Calatorii in India . Daca nu ai avut parte de așa ceva in viața reală poți să însoțești în călătorie pe nenumărații călători autori, care au făcut-o și apoi au descris cu inspirație și pasiune oamenii și locurile și au incercat să surpindă substanța sufletului indian care a generat în decursul anilor atâtea curente spirituale. Mă refer la Paul Bruton cu India secretă apărută în 1934 ; Mircea Eliade cu India cam de prin 1930 ; Fosco Maraini cu Tibetul secret scrisă în 1950 ; Alexandra David Neel – Cu intelepti si iluminati in Tibet  scrisă tot prin aceiasi perioada 1930 ; Sega  cu  Namaste, un roman de aventuri spirituale prin India și Nepal (2012) sau cu o destul de modernă abordare a Annei Cushman- Iluminarea pe intelesul proștilor (2009)

Între toate aceste cărți există puncte comune, între oamenii care au călătorit si au scris , toti erau in cautarea înteleptilor si a tehnicilor care să ii ajute sa înteleagă ce cauta în acestă existenta, si desigur a iluminării.

Alte puncte comune în lectură  sunt apariția falșilor maeștri , în tot locul , aparitia unor falsi ghizi si a unor drumuri care duc spre niciunde, descrierea unor practici spirituale așa cum le-a trait autorul, încercări care doar povestite in carte par amuzante, probabil atunci când au fost trăite au generat cu totul alte sentimente.Toti autorii ajung in Benares pe malul fluviului sfânt , unde mizeria si sfintenia coexista într-un mix imposibil de separat . Si desigur întâlnirile cu maestri spirituali veritabili ” cei care risipesc întunericul„.

Dogen, un maestru Zen care a atins starea de iluminare, a fost întrebat demulte ori: "Ce ai făcut după aceea?". El a răspuns: "Mi-am făcut o ceaşcă de ceai".


In ultima carte citita, cea despre Iluminare pe întelesul prostilor, autoarea , o reprezentanta a secolului, cu laptop si corespondenta pe email, ajunsa la capatul puterilor și a calatoriei, pe o culme in Tibet in pestera unei femei intelepte, primeste raspunsul- ” sunteti bine-veniti să rămâneți și să urmați calea spre eliberare.Toți in afara de tine fiica mea .Aceasta nu e calea ta.”

Deci n-am aflat reteta iluminarii si a eliberarii, din nici una dintre cărți, nici chiar pe ințelesul prostilor. Probabil nu e o rețetă care va apărea într-o carte , deși cu siguranță vor mai curge râuri de cerneală și ne vom mai bucura de texte inspirate de călătorii în căutarea absolutului.


Pentru cei interesati de tema iluminarii desigur, mai recomandam Adrian Nută GHIDUL ILUMINĂRII PENTRU LENEŞI

Semianr de management cultural. Pentru cine vorbim?

$
0
0
Ultimul seminar de management cultural de la Beiuș, m-a facut sa imi pun cateva intrebari : stim cine este publicul pentru care vorbim? cunoastem pe cei care se prezinta in fata noastra? daca cei care sunt in sala ne pot ajuta cum ne adresam lor pentru ai face interesati de cauza noastra.

Seminarul face parte din categoria celor pentru  educatia adultilor si este propus  de Centrul Judetean pt Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, si se adreseaza primarilor si directorilor de camine culturale din zona Beiusului.

Prezenti in sala au fost doar doi directori de camin cultural, doi bibliotecari cu atributii complementare  de camin cultural si cativa  simpli bibliotecari.

Biblioteca prin activitatile care le poate desfasura este un bastion care poate fi folosit pentru conservarea si promovarea culturii traditionale daca am sti sa ne adresam lor si daca le-am da cateva repere care sa ii ajute in a lucra in acest sens fara ca acesta sa li se para o sarcina imposibila , ci doar una usor de integrat in activitatea de baza. As sublinia  mai ales  beneficiile comune  posibile  pentru biblioteca si pentru activitatea culturală.

Daca in sala ar fi fost doar primari, discursul ar fi trebuit orientat spre partea de care primarul este responsabil. Acesta ”răspunde de elaborarea strategiilor de dezvoltare a .... din punct de vedere economic şi urban; Poate propune Consiliului local municipal consultarea populaţiei, prin referendum, cu privire la problemele locale de interes deosebit şi pe baza hotărârii consiliului, ia măsuri pentru organizarea acestei consultări;...”
Deci as ghida discursul pentru a ma  informa cum sta capitolul care ma interesaza in actuala strategie, si a ma asigura ca in urmatoarea strategie de dezvoltare,  partea de pastrare a traditiilor  are un loc important, si foarte clar descris, iar eu ca profesionist voi da reperele care trebui sa le regasesc in strategie. Tot primarilor , in functie de localitatile din care vin , le-as prezenta valorile pe care le au inca  in zona, pentru a ma asigura ca stiu  ca sunt pastratorii unor valori ....

Daca in sala ar fi mesteri populari, coordonatori de ansambluri artistice  corale sau de dansuri polulare atunci as intra in tehnica , traditie, istoric, culori, discutii despte tendinte....in functie de nevoi iarasi .


Totdeauna cand sunt intr-o situatie ciudata, ma intreb eu cum m-as descurca . Si acestea sunt raspunsurile pe care le-am gasit. Nu putem capta atentia unei audiente daca nu o cunoastem si cu care nu tinem legatura dupa ce am stabilit  una.... 









Lecturi de weekend 36

$
0
0
De sărbători asteptăm miracolul.
Vrem ca timpul liniar in care traim zilnic sa se transforme in timp magic si intamplari minunate sa vina in calea noastra.

Intamplarile ni le aduce cartea lui Valeriu Anania în volumul  Amintirile peregrinului apter, reeditata in  2011 la Polirom.   După cum spune auorul  „aceasta carte s-a zamislit sub pamint”, intr-o celula de la Jilava, la sugestia colegilor de detentie de a-si pune pe hirtie, dupa eliberare, povestirile despre peregrinarile sale pe la manastirile din tara.

Amintirile îngerului care si-a pierdut aripile ne invata iubirea cumintenia si intelepciunea într-o carte in care ”soarele se invarte in jurul pamantului” pentru ca ” adevarul unui om e mult mai important decat adevarul tuturor oamenilor”, si daca ”adevarul cosmic imi lăcrămează un singur suflet de om, nu dau doi bani pe mecanica cerească”.

In povestiri alunecăm cu ușurință dintr-un secol în altul, intrigi tesute cu secole în urmă isi afla rezolvarea in prezent  actualizand legende  pierdute . ” Istoria se stratifică la scara patrunderii simultane” si o parcurgem intr-o ”perspectivă verticală” care e aducatoare de magie . Nu toate personajele inteleg acest lucru deci noi cititorii ne simtim complici si privilegiati pentru ca aruncam o privire prin usi interzise.

O carte care ne arată că universul poate fi magic pentru ochii care doresc sa il vada astfel.

"Şoricelul şi iarna"

$
0
0
Joi, 11 decembrie 2014,  la filiala noastră s-a desfăşurat a doua acţiune în cadrul proiectului de parteneriat educaţional „Poveştile şi poeziile copilăriei”, acţiune la care au participat elevii clasei a VI-a de la Şcoala cu clasele I – VIII nr. 2Livada de Bihorşi preşcolarii de la grădiniţa cu program normal din aceeaşi localitate (localitate bihoreană ce face parte din comuna Nojorid).
Prima oară au sosit elevii clasei a VI-a, ce s-au aflat pentru prima oară într-o filială a bibliotecii judeţene „Gheorghe Şincai”. Ei au fost foarte curioşi să vadă cum e organizată o bibliotecă cu caracter enciclopedic, au pus tot felul de întrebări, câţiva s-au şi înscris la bibliotecă, după care au susţinut un mic program artistic cântând câteva colinde specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Elevii clasei a VI-a au fost însoţiţi în această vizită de trei părinţi şi doamna profesoară Anca Lascu. Dedesubt puteţi urmări un mic film cu una din colindele cântate de aceşti copii.

La câteva minute după sosirea elevilor, la filiala noastră au ajuns şi copiii grupei mijlocii de la Grădiniţa cu program normal din Livada de Bihor, copii care de asemenea au susţinut un mic program artistic, ei au recitat şi ne-au prezentat câteva desene ce ilustează o poezie numită „Şoricelul şi iarna”, poezie scrisă chiar de educatoarea lor (ce i-a însoţit bineînţeles în această vizită), doamna profesoară Ioana Potra. Dedesubt puteţi urmări o mică prezentare powerpoint a acestei vizite, prezentare realizată tot de doamna profesoară Ioana Potra, plus un filmuleţ ce prezintă momentul recitării poeziei de aceşti copii talentaţi.

A doua zi, vineri, 12 decembrie 2014, am realizat şi o expoziţie cu desenele create de aceşti mici artişti preşcolari, expoziţie ilustrată prin pozele de mai jos.








 













 

Aniversare Eminescu 2014

$
0
0
 Fiecare început de an aduce in suflete vibrația poeziei eminesciene. Copii  si adolescenți, elevi, adulți și seniori se adună  împreună încearcă  să pătrundă sensurile poeziei eminesciene, să dezbată ideile importante care răzbat din operă  , să  cânte și să recite cele mai frumoase poezii ale poetului nostru național, Mihai Eminescu.
Filialele Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” au găzduit  timp de două zile evenimente dedicate aniversării .



Prietenii seniori ai  filialei Dacia s-au adunat în data de 14 ianuarie 2014   pentru o dezbatere  poetică . Dialogul liber si nonconformist a fost presărat cu recitări din poezia eminesciană. Conversația aluneca din trecut spre prezent, teme care revin mereu in întâlniri sunt cele ale degringoladei politice, a crizei economice  si desigur si  tema educației au putut fi ilustrate cu versuri din lirica eminesciană.

Doamna profesoară Hortanzza Belicciu a recitat din mereu actuala Glossa și împreună cu doamna profesoară Octavia Vesa  au  dezbătut  tema vieții și morții  marelui poet în contextul socio economic al vremii.
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.


Versurile din criticilor mei,   l-au făcut pe domnul dr. Lucian Munteanu să   afirme că existau multe motive , pentru contemporanii lui Eminescu de a nu-l agrea.
 Critici voi, cu flori deserte,
Care roade n-ati adus -
E usor a scrie versuri
Cand nimic nu aï de spus.


Ioana Precup , Maria Vancea si Ionel vidican  au recitat din creațiile proprii inspirate de poezia și  destinul poetului.
Poeziile Mariei Vancea erau in primă audiție fiind scrise în ultimele zile.
Miorita Sateanu, Maricica Muț  , Cozma Aneta  și venite la activitate împreună cu mama lor, Laura și Iulia Crețu, surori , eleve ale Liceului Teoretic German ”Fr. Schiller”  au recitat  și au citit poeziile preferate din creația eminesciana.
Întîlnirea a durat aproape trei ore.

Filiala Iosia  a gazduit in aceiasi zi pe piticii  de la GPP nr.42  care au venit sa  ne arate ca și ei stiu cine este poetul nostru national, ca stiu sa recite si sa cante  versurile cele mai potrivite pentru varsta lor, Somnoroase pasarele ,  Ce te legeni.
Sub coordonarea prof. Maria Tănase au intrat in atmosfera de poveste a Luceafărului ramanand  versurile în care ei mici prinți si prințese se plimba încă in castele de basm.






Despre comemorarea victimelor Holocaustului

$
0
0
9 Ianuarie 2015
Ieri, ca parte a activitatilor pe care le derulam in vederea pregatirii pentru marcarea zilei de 27 ianuarie, am sustinut o activitate tip workshop, cu peste 50 de cadre didactice, de diferite discipline dar mai ales istorie, din Oradea si Bihor. Activitatea a avut loc in amfiteatrul  Bibliotecii Judetene  "Gheorghe Sincai" din Oradea, careia ii multumim pentru sprijin. Multumim de asemenea Inspectoratului Scolar Judetean Bihor, doamnei inspector de specialitate Rosu Elisaveta, pentru colaborarea foarte buna.
In cadrul intalnirii am prezentat profesorilor prezenti exemple din resursele educationale pe care le pregatim si care vor apare in  sectiunea "Comemorare Holocaust", resurse care le vor sta la dispozitie daca vor dori sa le utilizeze in lectiile despre Holocaust.
Am cerut si primit feedback, pentru a verifica cat de utile considera profesorii ca le-ar putea fi aceste materiale si suntem foarte bucurosi ca 90% din cei prezenti au considerat materialele noastre ca fiind bune sau excelente.
Aceste resurse vor aparea in ultimele 10 zile pe pagina:
http://www.tikvah.ro/ro/holocaust-ro/comemorare-holocaust/resurs-ro.html

 Sursa : www.ticvah.ro


Daca sunteti interesati de afise ca acesta de mai jos, despre Ziua Internationala de comemorare a victimelor Holocaustului, scrieti-ne prin pagina de Contact pe  www.ticvah.ro  si va vom trimite unul, cel putin in format electronic. Am distribuit deja cateva zeci de afise la diferite institutii publice, culturale etc.

"Eminescu vesnic tanar" - Filiala Iosia

$
0
0
 "Eminescu vesnic tanar" a fost tema cu care s-au prezentat la Filiala Iosia a Bibliotecii Judetene, copiii de la G.P.P. 4. in data de 14 ianuarie 2015.
             Obiectivele proiectului educational au fost sa cunoasca viata si activitatea poetului, sa recite cateva din poeziile marelui poet, sa interpreteze cantece pe versurile poetului M.Eminescu, sa-si dezvolte dragostea pentru frumusetea poeziilor eminesciene.
              Montajul literar artistic a fot realizat de d-nele prof.inv.presc. Tanase Maria si Popa Maria.
   Alaturi de bibliotecari si prof. copiii monteaza cateva din desenele lor intr-o expozitie cu tema: "Aspecte din opera eminesciana"

Joi 15 ianuarie 2015  activitatea a fost reluată, de asta data cu  grupa mijlocie coordonata de  cu prof. Pater Mariana si Petrus Ileana  .













165 ani de la nasterea Marelui Poet National Mihai Eminescu

$
0
0


Scoala Gimnazial nr.1 Chislaz , in colaborare cu Biblioteca Comunala Chislaz in parteneriat cu Fundatia ,, Mereu aproape” au aniversat 65 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu. 

La comemorare au participat clasele V -  VIII ai scolii , fiecare clasa avand doi reprezentanti carora li s-au adresat intrebari despre poet sub forma de concurs . Reprezentatii claselor cu cele mai bune raspunsuri au fost rasplatiti cu cate o diploma.






Luceafărul Culturii Naționale

$
0
0




Aniversarea a 165 de ani de la nașterea Luceafărului Culturii Naționale, Mihai Eminescu, a fost sărbătorită și la Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta, în colaborare cu doamna prof. Dehelean Florica de la Colegiul Național „Teodor Neș“ din localitate.
Sub îndrumarea doamnei profesoare, elevii clasei a IV-a A au prezentat viața și activitatea poetului și ne-au încântat cu frumoasele versuri recitate. Au fost însoțiți și de câțiva părinți, care au fotografiat momentul.
Le-am prezentat un material realizat în power-point cu multe imagini și cu câteva informații în plus. După aceea, am arătat elevilor și câteva cărți din colecția bibliotecii: diferite ediții de poezii, basme, lucrări despre Eminescu, cărți cu lucrări de artă inspirate din poeziile marelui poet.
„Eminescu este un om al timpului modern ...“ afirma criticul literar Titu Maiorescu. Cu toate că opera lui datează de aproape un secol și jumătate, universul liric eminescian are o actualitate estetică de necontestat.
Opera lui rămâne mereu vie şi puternică prin valorile ei adânci de cugetare şi expresie.

                                                           Rugină Irina,

                                                        bibliotecar responsabil

Calendar cultural - ianuarie

$
0
0
1 Ianuarie

v  Ziua mondială a păcii
2 Ianuarie

v  Asimov, Isaac (n. 2 ian. 1920, Petrovici, Republica Sovietică Socialistă Belarusă - d. 6 apr1992, New York, SUA)  -  95 de ani de la naşterea autorului american de  mare succes
v  Păcurariu, Francisc (n. 2 ian. 1920, Teaca, jud. Bistriţa Năsăud – d. 13 apr. 1998, Bucureşti)  -  95 de ani de la naşterea prozatorului, poet, eseist şi traducător
    4 Ianuarie
v  Camus, Albert (n. 7 nov. 1913, Mondovi, Algeria franceză, azi Dréan, în Algeria - d. 4 ian. 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franţa)  -  55 de ani de la moartea romancierului, dramaturg şi filozof francez, reprezentant al existenţialismului
v  Eliot,  Thomas Stearns (n. 26 sept. 1888, St. Louis, Missouri, SUA– d. 4 ian. 1965, Londra, Anglia)-  50 de ani de la moartea poetului anglo-american, dramaturg şi teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1948
5 Ianuarie

v  Culianu, Ioan Petru (n. 5 ian. 1950, Iaşi  -  d. 21 mai 1991, Chicago, SUA)  -  65 de ani de la naşterea scriitorului, istoric al religiilor şi eseist de origine română

6 Ianuarie
v  Budai-Deleanu, Ion  (n. 6 ian. 1760, Cigmău, jud. Hunedoara  -  d. 24 aug. 1820,  Lvov, Ucraina)  -  255 de ani de la naştere şi 195 de ani de la moartea scriitorului, filolog, lingvist, istoricşi jurist, corifeu al Şcolii Ardelene.
7 Ianuarie

v  Andronic, Titus (n. 17 sept. 1934, Marginea, jud. Bihor – d. 7 ian. 2000, Mediaş, jud. Sibiu)  -  15 ani de la moartea poetului
v  Bârlea, Ovidiu  (n. 13 aug. 1917, Bârleşti-Mogoş – 7 ian. 1990, Cluj-Napoca)  -  25 de ani de la moartea marelui folclorist român şi prozator

Ianuarie

v  Drouhet, Charles (n. 22 ian. 1879, Bîrlad – d. 8 ian. 1940, Bucureşti) – 75 de ani de la moartea istoricului literar şi comparatist
v  Presley,  Elvis Aaron (n. 8 ian. 1935, Tupelo, Mississippi, SUA  -  d. 16 aug. 1977, Memphis, Tennessee, SUA)   -  80 de ani de la naşterea cântăreţului şi actorului american

9 Ianuarie
v  Čapek,  Karel (n. 9 ian. 1890, Malé Svatoňovice, Boemia, Austro-Ungaria(acum Republica Cehă) -  d. 25 dec. 1938, Praga)  -  125 de ani de la naşterea prozatorului şi un dramaturgului ceh
v  Stahl, Henriette Yvonne (n. 9 ian. 1900, Saint-Avald, Franţa – d. 25/26 mai 1984, Bucureşti) – 115 de ani de la naşterea prozatoarei
13 Ianuarie

v  Gană, George (n. 13 ian. 1935, com. Măldăieni, judeţul Teleorman- d. 8 mart. 2010, Bucureşti)  -  80 de ani de la naştere şi 5 ani de la moartea educatorului, profesor universitar, critic şi istoric literar român.

15 Ianuarie

v  Eminescu, Mihai (n. 15 ian. 1850, Ipoteşti, jud. Botoşani – d. 15 iun. 1889, Bucureşti) – 165 de ani de la naşterea marelui poet român, prozator şi publicist

17 Ianuarie
v  Cehov, Anton Pavlovici (n. 17 ianuarie1860,TaganrogImperiul Rus )  -  d. 2 iul. 1904, Badenweiler, Imperiul German)  -  155 de ani de la naşterea medicului, prozator şi dramaturg rus.
v  Titel,  Sorin(n.7 dec. 1935, Margina, judeţul Timiş  -  d. 17 ian. 1985, Bucureşti)  -  80 de ani de la naştere şi 30 de ani de la moartea eseistului, romancier şi scriitor român contemporan.
v  Orwell, George (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iun. 1903, India— d. 21 ian. 1950, Londra)  -  65 de ani de la decesul scriitorului englez, comentator al radio BBC, editorialist şi reporter

23 Ianuarie

v  Mălăncioiu,  Ileana(n. 23 ian. 1940, Godeni, jud. Argeş)   -  75 de ani de la naşterea scriitoarei, poetă, eseistă, publicistă

24 Ianuarie

v  Birlic,  Grigore Vasiliu (n. 24 ian. 1905, Fălticeni - d. 14 febr. 1970, Bucureşti)   -  110 ani de la naştere şi 45 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari actori români de comedie
v  Churchill, Winston (n. 30 nov. 1874, Oxfordshire, Anglia – d. 24 ian. 1965, Londra) – 50 de ani de la moartea omului politic englez
v  Modigliani,  Amedeo (n. 12 iul. 1884, Livorno, Italia  -  d. 24 ian. 1920, Paris)  -  95 de ani de la moartea pictorului şi sculptorului italian stabilit în Franţa, reprezentant al Şcolii Pariziene
v  Unirea Principatelor Române (1859) – 155 de ani de la „Mica Unire”

25 Ianuarie

v  Modigliani, Amedeo (n. 12 iul. 1884, Livorno, Italia – d. 25 ian. 1920, Paris, Franţa) – 95 de ani de la moartea pictorului şi sculptorului italian stabilit în Franţa
26 Ianuarie
v  Balotă, Nicolae (n. 26 ianuarie1925, Cluj - d. 20 august2014, Nice)  - 90 de ani de la naşterea  eseistului, critic, istoric şi teoretician literar român
v  Newman, Paul Leonard (n. 26 ian. 1925, Cleveland, Ohio, SUA - d. 26 sept. 2008, Westport, Connecticut, SUA)  -  90 de ani de la naşterea actorului, regizor şi producătoramerican
27 Ianuarie

v  Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului

30 Ianuarie


v  Covaci, Ioan  (n. 30 ian. 1940, Oradea)  -  75 de ani de la naşterea poetului oradean, prozator şi traducător.

Lansare de carte - invitatie

Mic recital de poezie la Biblioteca Astileu

Comemorarea victimelor Holocaustului la Primaria Oradea

Zile speciale la Filiala Dacia

$
0
0
Un moment de surpriză și emoție

Un mic tur al filialei Dacia
15 ianuarie este o zi specială pentru toți românii. Am încercat să deslușim tainele poeziei lui Eminescu alături de copiii grupelor mari B și C de la GPP nr.53. Deși mulți dintre copii au pășit pentru prima oară pragul bibliotecii noastre, nu mică ne-a fost mirarea să descoperim că acești copii știu pe de rost mai multe poezii de M.Eminescu, cunosc câteva date biografice. Ba mai mult, știu chiar să-i cânte versurile.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA – ZIUA CULTURII MAGHIARE

$
0
0


         A Magyar Kultúra Napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc költő, politikus, nyelművelő ezen a napon fejezte be 1823-ban – a kézirat szerint – a Himnusz című versét, amelyet Erkel Ferenc zenésített meg 1844-ben. 1903 óta ez a magyarok himnusza.
         A nagyszalontai közkönyvtár idei rendezvénye az Arany János Elméleti Líceum könyvtárosának együttműködésével jött létre. Jelen voltak a IX. B és a X. C osztály diákjai, akiket Bényei Szabolcs és Fenesi Ferencz tanár urak kísértek el. A program elején három diáklány szavalta el a Himnuszt, majd Ilyés Judit tanárnő, könyvtáros mutatta be Kölcsey Ferenc életét és munkásságát, a Himnuszt és előzményeit. Majd a kézirat hányatott sorsát mesélte el.
         A rendezvény második részében én a Márai-programról beszéltem, majd könyvtárunk gazdag könyvállományából bemutattam néhány kötetet, amelyeket e program keretében kaptunk és a magyar kultúrához kapcsolódnak.
Megemlítettük Nagyszalonta jeles szülötteit is, akik nélkül szegényebb lenne nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúra is.

                                                                   Rugină Irina,
                                                                  könyvtárvezető
                                                                       „Teodor Neș“ Municípiumi Könyvtár
                                                                  Nagyszalonta






*

         Ziua Culturii Maghiare se sărbătorește la 22 ianuarie, deoarece – conform manuscrisului – în 1823 la această dată a fost terminată poezia „Imn“ (Himnusz) de Kölcsey Ferenc. Poezia a fost pusă pe note de compozitorul Erkel Ferenc în anul 1844. Din 1903 a devenit imnul național al maghiarilor.
         Programul din acest an al bibliotecii municipiului Salonta s-a desfășurat în colaborare cu bibliotecara Liceului Teoretic „Arany János“. Au participat elevii clasei a IX-a B și a X-a C, care au fost însoțiți de domnii profesori Bényei Szabolcs și Fenesi Ferencz. În deschidere, trei eleve au recitat Imnul, după care doamna prof. Ilyés Judit, bibliotecara liceului, a prezentat un material proiectat despre viața și activitatea poetului, criticului literar, politicianului maghiar, Kölcsey Ferenc, și un material despre Imn. În continuare a vorbit despre soarta manuscrisului.
         În a doua parte a programului, eu am vorbit despre Programul Márai și am prezentat câteva cărți din bogatul fond al bibliotecii, care au fost primite prin acest program și au legătură cu tematica Zilei Culturii Maghiare.
         Au fost amintite și personalitățile de seamă ale orașului nostru, fără de care ar fi mult mai săracă nu numai cultura maghiară, ci și cea universală.                                               
Rugină Irina,
                                                        bibliotecar responsabil,
                                               Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta
        


        



UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE 24 ianuarie

$
0
0

















În fiecare an, pe 24 ianuarie, ne amintim de Unirea înfăptuită la 1859, moment important pentru poporul român, când Moldova şi Ţara Românească au ales să fie împreună o singură ţară, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate.
Vineri, 23 ianuarie 2015, am sărbătorit Mica Unire, cum mai este denumită, împreună cu elevii din clasele a V-a B, a VIII-a B și a XII-a C de la Colegiul Naţional „Teodor Neş”, în cadrul unei alt fel de oră de istorie.













    

Doamna prof. Sabău Gabriela a vorbit elevilor despre importanţa acestui act istoric și despre reformele inițiate de Cuza. Doi elevi au prezentat un material despre Unire şi personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza. A urmat un mic recital al elevilor, versuri închinate Unirii. A fost lecturată o legendă populară despre Cuza.
În bibliotecă a răsunat și Hora Unirii.


Rugină Irina,
                                                        bibliotecar responsabil,
                                               Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta


Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului

$
0
0

Pentru ca maine este 27 ianuarie este  Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului,  semnalăm aparitia  în ultimul număr al ziarului Apșa, a  listei bihorenilor supusi represaliilor pe teritoriul Transcarpatiei în timpul ocupatiei Ungariei hortyste.




„Să facem niţel haz – versuri pentru clipe de răgaz” lansare de carte

$
0
0
„Să facem niţel haz – versuri pentru clipe de răgaz” este volumul lansat pe 20 ianuarie, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” de către prof. Galina Pantea.
                                                                                           

































Volumul a fost inspirat, potrivit autoarei, de citatul din opera „Othello” – de W. Shakespeare: “Atât timp cât mai putem zâmbi, cauza nu-i înca pierdută”.

Volumul prezentat, este constuit pentru a oferi cititorilor poezii, scenete, epigrame şi povesti, dar şi un mănunchi de surprize în versuri, care scot în evidenţă experienţa autoarei privind evenimentele şi temele vieţii actuale, dar scot în evidenţă, mai ales, farmecul personal cu totul special al autoarei în comentarea şi interpretarea unor cuvinte şi expresii deosebit de uzuale în viaţa cotidiană.


Cartea a fost prezentată de ing. Mioriţa Săteanu şi scriitoarea Mihaela Dindelegan.

La lansare, membrele Uniunii Femeilor din Bihor au recitat poezii din noul volum (Aneta Cozma, prof. Viorica Dobran, prof. Teodora Pantazi şi Ileana Bodi. Totodată, catrenele au fost recitate de poeţii care frecventează Cenaclul Literar "Barbu Ştefănescu Delavrancea” (Aurel Horgoş, Gheorghe Vidican şi Boris Beliciu). La acest eveniment a fost prezent şi Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

"Hai să dăm mână cu mână"

$
0
0
                                                   


     Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită vineri în avans  la filiala Iosia. Copiii şi profesorii lor  de la G.P.P. nr. 42 Oradea, alături de bibliotecari au organizat evenimentul dedicat zilei de 24 ianuarie, ajuns la a 156 aniversare. Expoziţii, poveşti şi obligatoriu "Hora Unirii" au fost pe lista acestei manifestări, ilustrate  în imaginile alăturate.
                                                                                                                                                    


Atestare profesionala 2015

$
0
0
Oferta de formare profesionala a ANBPRpentru anul 2015

CURSURI ACREDITATE ANC:
 1. CALIFICARE în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Medii )
2. PERFECŢIONARE în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Superioare)


Perioada de înscriere:
 Trim I 2015; Pregătirea teoretică (Convocarea I): CPPI Buşteni, sau local, la cerere.
Pregătirea practică: în condiţii reale de muncă în instituţia din care provin cursanţii sau în Bucureşti - BNaR. Pregătirea practică se va efectua în perioada cuprinsă între Convocarea I şi Convocarea a II-a, acoperind numărul de ore prevăzute pentru fiecare nivel de studii.
Pregătirea teoretică (Convocarea a II-a): CPPI Buşteni,sau local, la cerere.
Taxă: 850 lei/convocare;
Cazare: 30 lei/pat/noapte, CPPI Buşteni
 Masă: 90 lei/3 mese/zi (opţional), CPPI Buşteni *


1.Modulul 2 curs şi examen de calificare/perfecţionare,
1.Biblioteca Judeţeană P. Dulfu, Baia Mare, Maramureş ( 27.04-09.05.2015 );
 2.Biblioteca Judeţeană I.G.Sbiera Suceava (15 – 27.06.2015);
 3.CPPI Buşteni, Prahova (06 – 18.07.2015 ). *

2. Pentru Modulul 2(curs şi examen de calificare/perfecţionare în ocupaţia de Bibliotecar Studii Medii/Bibliotecar Studii Superioare),
 CPPI Bușteni, Prahova Cazare+masă, la cerere *NOTĂ Pot participa absolvenţii modulului 1 din alte grupe iniţiale, din alţi ani, din alte locuri de organizare a cursului.
*3.Modulul 1 curs şi examen de evaluare parţíală de calificare (Bibliotecar Studii Medii/perfecţionare(Bibliotecar Studii Superioare) , CPPI Buşteni, Prahova (20.07– 01.08.2015).


Viewing all 359 articles
Browse latest View live