Quantcast
Channel: Biblioteci bihorene
Viewing all 359 articles
Browse latest View live

Adolescenta in viziunea autorilor romani.

$
0
0
Adolescenta in viziunea scriitorilor romani, simpozion la Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" Bihor, partener, Fundatia Culturala de pe langa Biblioteca "Gheorghe Sincai".

O sesiune a proiectului Uniunii Femeilor Bihor, Tabara ocupațională pentru tineret , a avut loc la Biblioteca judeteana.

Intalnirea a adus impreuna tinerii adolescenti si membrii si simpatizantii Uniunii Femeilor, care toti au vorbit despre adolescenta si despre viziunea  scriitorilor romani despre adolescenta.

Tinerele cititoare, au facut o selectie si au   decupat fragmente relevante din Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade,  Elevul Dima dintr-a saptea, de Mihai Drumes, La medeleni, de Ionel Teodoreanu, Ciresarii de Constantin Chirita, si o poezie a lui Nichita Stanescu despre adolescenta.

Au vorbit din partea invitatilor adulti- Leontina Costruț, poeta si prozatoare, Ileana Bodi poeta , doamna profesoara pensionara Belicciu Hortenzia, si o fosta bibliotecara a Bibliotecii municipale oradene in 1952 Decei Elvira .

Domnul doctor poet si prozator, Lucian Munteanu, le transmitea tinerilor de la cei 81 de ani ai sai.
”Omul nu poate trai fara iubire. Dar pentru a ajunge la iubire , individull trebuie sa se armonizeze, prima data cu el insusi , apoi cu cei din jur si in final cu divinitatea. ”

Invitatii au fost rasplatiti cu  carți. Fundatia culturală de pe langa Biblioteca Gheorghe Sincai a fost partenera a proiectului Uniunii Femeilor, si a rapslatit tinerii cititori cu carti din proiectul Lecturi de vara, care se deruleaza in acest moment in bibliotecile bihorene.









In lumea basmelor- la biblioteca Madaras

$
0
0
La inceputul lui iulie, in prima intalnire din programul de lectura din aceasta vacanta,  am citit basmul "Sarea in bucate" de Petre Ispirescu.
Copiii au cautat pe internet sau in cartile puse la dispozitie cateva date biografice ale lui Petre Ispirescu si cateva titluri de basme. Dintre basmele scrise de el au ales sa citim "Sarea in bucate".
Au citit basmul pe roluri, am explicat cateva cuvinte necunoscute lor si am povestit oral, urmand ca ei sa povesteasca in scris pentru urmatoarea intalnire.
Mi-am propus sa descoperim si cateva proverbe codate, dar pentru ca basmul a fost destul de lung ne-am intalnit a doua zi sa lucram pe fisele cu proverbe. Am descoperit primele cinci proverbe si am discutat despre fiecare.


In a doua saptaman din iulie ,  ne intalnim  dn nou  "In lumea minunata a basmelor".  Continuand cu povestea inceputa , au povestit basmul  și  miercuri au fost actori,  au interpretat rolurile personajelor dinSarea in bucate. Au fost niste actori minunati. Au mai descoperit si cateva proverbe codate din fisa lor de lucru.
Copiii isi doresc sa semene sau sa fie unele dintre personajele intalnite in textele literare pe care le citesc,  
Daca miercuri copiii  fost actori joi au fost spectatori. Au vizionat filmul Sarea in bucate si au putut astfel compara  cum au interpretat ei rolurile si cum au fost interpretate in film de actori adevarati.

Basmul pe care l-am citit la intalnirea din aceasta saptamana ( 25 iulie) a fost "Norocul si mintea" de Radulescu-Codin.
Copiii au citit textul pe roluri, am explicat cuvintele necunoscute sau unele expresii intalnite in text si au povestit oral. Concluzia la care au ajuns a fost ca degeaba ai noroc daca nu ai minte.
Deoarece copilaria este lumea jocului, au urmat cateva jocuri educationale de pe didactic.ro.


Prima saptaman din august. Astazi am citit "Povestea ciocarliei" de Tudor Pamfile din volumul Basmele romanilor vol. IX.
Le-am prezentat copiilor cateva date bibliografice ale autorului si apoi le-am citit povestea. Ei au trebuit sa-si noteze cuvitele necunoscute pe care le-am explicat  .
Au avut de rezolvat o fisa in care aveau imagini din povesti si trebuiau sa noteze titlul povestii. Cand am verificat daca au lucrat corect pentru fiecare titlu scris au spus si autorul. Le-am citit si cateva ghicitori despre personaje din povesti si ei trebuiau sa spuna personajul, titlul povestii si autorul.
Ultima imagine din fisa era din "Ridichea uriasa" si m-am gandit ca in finalul activitatii sa ne jucam putin. Un copil a fost ridichea. Pe rand vin personajele povestii ca sa scoata ridichea din pamant: mosul, baba, nepoata, catelul, pisica, soricelul. La indemnul "Hai ridiche uriasa sa te iau la mine acasa!" trag de ridiche dar numai la final, cand sunt toti inlantuiti, reusesc sa o scoata.
Invatatura desprinsa a fost formulata de copii: "Unde-i unul nu-i putere", ''Unde-s multi puterea creste'', ''In unire sta puterea''.


Basmul zilei de 11 august,  a fost "Fata mosului cea cuminte'' de Petre Ispirescu. Dupa ce au citit , au povestit-o  si am facut comparatie cu povestea lui Creanga ''Fata babei si fata mosneagului''. Au enumerat asemanarile si deosebirile dintre cele doua scrieri.
Marti  12 august, au rezolvat o fisa de matematica, un rebus si o fisa in care trebuiau sa coloreze ciupercutele pe care erau scrise cuvintele corecte.



.
Diminetile de basm la Madaras se incheie    maine 20.08.2014, cu premierea tuturor copiilor care au participat la programul de lectura.
Povestile selectate pentru lectura sunt din volumele primite in proiectul Lecturi de vara  din partea Fundatiei Mereu apropape in programul Books4Youth, aduse in Bihor de Fundatia Culturala de pe langa Biblitoeca Gheorghe Sincai 
Tot din aceste programe provin si cartile care vor fi date ca premii, iar restul cartilor vor fi inregistrate in colectiile bibliotecii.


Bibliotecar Aristan Marinela.



Festivitate de premiere la Madaras

$
0
0
Miercuri 20 august, cei 15 copii participanti la Programul de Lectura de vara al bibliotecii Madaras au fost premiati . Au fost prezenti alaturi de Aristan Marinela Lacrimioara , Delia Pantea – bibliotecar metodist la Biblioteca Judeteana ‘’Gheorghe Sincai” Oradea, presedinte al Fundatiei Culturale de pe langa Biblioteca "Gheorghe Sincai" si d-na invatatoare Nicoleta Balaj.




Cartile pregatite pentru a fi date ca premii!

Copiii , care asteptatu cu nerabdare sa primeasca cartile.


Portofolilu pe care il are fiecare  dintre participanti. Unii copii vor folosi acest portofeliu la inceperea scolii, pentru a arata ce au lucrat in vacanta.

Premierea efectiva.

Doamna invatatoare Nicoleta Balaj, 7 dintre copiii participanti sunt din clasa dansei, restul sunt elevi mai mici sau mai mari din scolile din localitate.



Cititorii noștri!

$
0
0
Filiala Felix are in fiecare vară musafiri speciali. Anul acesta ne-a vizitat dl Sorin Ioan Boldea care asigurandu-ne de stima si dragostea lui ne-a donat 2 din lucrările sale: Particularitățile Lexicului Bărnuțian și volumul de poezii Dacii Trăiesc.

Volumele vor imbogati colectia de carți cu autograf a Filialei Felix.












Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Intalnire de bilanț a bibliotecarilor din filiale

$
0
0
Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Intalnire de bilanț a bibliotecarilor din filiale: Joi , 21 august , bibliotecarii din Filialele Bibliotecii Judetene ”Gheorghe  Șincai ” au  avut o întâlnire de lucru la Filiala Felix. ...


Timpul nu a ținut cu noi, cele patru ore a plouat continuu, si nu ne-am putut deloc bucura de peisajul sațiunii.
Profesional însă a fost o întâlnire de bilanț a proiectului Lecturi de vară.
Fiecare dintre colegi au prezentat rezultatele avute si modul de lucru, și împreună am stabilit care vor fi datele evenimentelor de premiere a participanților la proiect. In principiu, aceste festivitati de premiere vor avea loc în prima si în a doua saptămână din septembrie , ca o răsplată a copiilor harnici care au participat la programul de vacanță, un stimulent înainte de începerea școlii.

Fiecare proiect de lectură a avut intre 20 si 40 de participanți, din clasele a IV până în clasele a XI-a .
Conform fișelor de lectură, cărțile citite au fost atât din literatura școlară  recomandată de profesorii de română , cât și clasici ai literaturii universale care au literatură pentru tineri , sau autori mai noi care se inscriu pe listele preferințelor personale.... Nimeni nu a incercat să le impună lecturi , bibliotecarii au făcut recomandări  lăsând copiii și tineri să își aleagă lecturile favorite, încercând astfel să deschidă gustul pentru lectura de plăcere.






Triste istorii de biblioteca

$
0
0
O incursiune in bibliotecile publice abandonate ale Judetului Bihor.
Interesul pentru carte , educatie si cultura este evident. In acesta selectie pe care am facut-o este vorba de 11 locatii  , si de  aproximativ- 100.000 de carti abandonate, aruncate sau depozitate in conditii imposibile.

Trista istorie,  o foarte acuta lipsa de oameni dedicati.
Toata lumea se ascunde dupa niste texte standard, nu se mai citeste, nu mai vine nimeni la biblioteca. Sigur ca nu mai vine sa ia carti mucegaite , din sali din care cad tavanele si unde functionarul delegat de primarie sa tina cheia de la lacatul bibliotecii nu o mai gaseste.

Pozele sunt cam vechi, imediat fac 10 ani, din pacate nu avem  mesaje ca lucrurile s-ar fi schimbat pe acolo.


 An de an vine un raport statistic  pe care unica inregistrare este numarul de volume- 11477 . Nu mai sunt completate nici un fel de alte date- numar de bibliotecari, cititori inscrisi , frecventa sau achizitie. 
Totul se rezuma la un lacat pe o usa.






In 2007 o solutie de compromis pentru biblioteca din Dragesti a fost functionarea in acelasi spatiu cu biserica Greco Catolica locala.

Ultimul raport statistic din 2004 arata ca in biblioteca erau inregistrate 8500 carti.
In 2007  procesul verbal de vizita   consemneaza lipsa oricarui instrument de gestiune, RMF, sau RI.


Ultimul raport statistic trimis din 2004, arata ca biblioteca are 11404 volume, o alta notita din 1998 arata ca bibliotecara era atunci Pop Angela cu un nivel de incadrare de 1/8 post.



Boianu Mare
Cum arata pozele avem o biblioteca de 7900 de volume in 2007 depozitate in conditii foarte proaste.
Istoricul bibliotecii,  rapoartele din 1987 povestesc o stare asemanatoare a bibliotecii si a cartilor: ”Cartile stivuite in sala de sedinte a Consilului Popular ”




Cartile depozitate atunci intr-o sala in primarie  in conditii proaste nu par a fi fost cautate de nimeni ,de multi ani. Din 1998 pana in  2006 apare ca bibliotecar cu 1/8 norma    doamna  Vaida Lucia , referent.




  • Cociuba Mare 5000 de unitati de biblioteca.
  •  Biblioteca a avut activitate pana in anul 2008.Apoi bibliotecara a fost concediata, biblioteca mutata, iar dupa ultimele informari exista o perosana  delegata formal sa se ocupe de biblioeca. De fapt aceasta nu functioneaza.




  • Husasau de Tinca- ultimul raport statistic din 2004 afirma ca in biblioteca sunt 15000 de carti,  dar nu exista vreun cititor raportat sau vreo carte imprumutata.
Starea cladirii era  in 2006 jalnica. nu s-a intamplat nimic care sa schimbe acest lucru in ultimii ani.



Din 2005 nu s-a mai ocupat nimeni de biblioteca. Ultimul raport, arata ca cele 8000 de volume  si biblioteca au avut doi utilizatori care au imprumutat 6 carti.

In 2007, cartile erau intr-o  cladire semiabandonata in vecinatatea primariei.




din 2009 au desfiintat postul de biblitoecar , prin 2010, au daramat cladirea in care au fost luate imaginile de mai jos, 12000 de carti cate erau in ultimul raport au disparut...





  • Suncuius, centru minier cu vechime pe valea Crisului Repede  a avut in timpul perioadei comuniste doua biblioteci mari,  cea comunala, cu 16000 de volume si cea a Sindicatului minier. În 2007 , data la care au fost facute pozele, ambele fonduri de carte erau  depozitate la etajul 1 a caminului cultural, in conditii medii de prezervare, si era in desfasurare sau stagnare ,  un inventar...





Ultimul raport statistic trimis in 2006, raporta 14000 de volume , o incapere cu 10 calculatoare si o realitate care  prezenta un lacat pe o usa intr-o cladire de camin cultural veche cu o imagine mozaic remarcabila.

Nu exista nici un raport care sa arate vreo activitate in acea biblioteca, nici inainte de 2006, nici dupa.

Lecturi de weekend

$
0
0


CHRISTOPHER BUCKLEY (n. 1952, Washington), scriitor si editor la Forbes, este unul dintre satiristii politici de forta ai Americii. Fost consilier personal al lui George Bush, Buckley nu rateaza prilejurile de a-i lua peste picior pe democrati.

Titlul românesc al cărții, Fumatul strict permis , aopărută la Humanitas în 2009, nu mi se pare ca e prea fericit ales. Titlu este de fapt ”Thank you for smoking„ ”Îți multumesc fumătorule” în traducere foarte liberă,   e mai aproape de spiritul cărții  .


Coperta cărții povestește:
”America a decis: există oameni şi fumători. Aceştia din urmă, o subspecie stigmatizată, îşi găsesc apărătorul în persoana lui Nick Naylor, un as al controverselor publice şi al mersului pe ace. Naylor câştigă bine din lobby-ul protabagic, dar îşi asumă riscuri. Căci nu-i puţin lucru să fii invitat la Larry King sau la Oprah fără să ţi se spună că în platou se află şi un canceros de optsprezece ani în fază terminală. Nici să fii comparat cu criminalii de război nazişti. Şi nici să fii răpit, îmbrăcat în plasturi cu nicotină şi ameninţat cu o moarte lentă. În lumea lui Naylor, nu doar fumatul dăunează grav sănătăţii, ci şi încurajarea lui. Dacă nu eşti atent, te poţi trezi strivit ca un muc de ţigară, cu sufletul scurgându-se din tine ca un fum.”

Dar în carte nu e vorba numai despre fumători , ci și despre promovarea altor tipuri de dependențe, dependența de alcool, și dependența de violență prin folosirea armelor de foc.

Trăim într-un secol în care fiecare industrie are nevoie să fie promovată pentru a supraviețui și pentru a aduce beneficii din ce în ce mai mari proprietarilor lor.Și Nick , Bobby și Polly asta fac, își plătesc ”ratele la casă ” promovînd fumatul,  armele de foc și băuturile alcoolice.  Pentru  a apăra drepturile fumătorilor  Nick, aplică  o tehnică folosită în jiujitsu, se foloseste de forta adversarului pentru al învinge, și cum oponenții  au diverse doze de ipocrizie și nesinceritate atașate , reușește totdeauna să-i învingă.

Ce este cel mai interesat este sfârșitul . Toți cei trei prieteni care trăiau din promovarea acestor vicii, se  transformă în oponenți  ai industiilor  care până atunci le-au plătit ”ratele la casă”.
Nick chiar acceptă să facă închisoare pentru o vină care nu este a lui în numele vinovăției de a fi fost părtaș la moartea a sute de mii de fumători încurajați de el .

E o carte inteligentă , antipatică pe alocuri, umoristică in alte locuri, dramatică  și în final uluitoare. Evaluarea permanentă a situațiilor prin care trece personajul permite schimbarea de opțiuni, redefinirea, acceptarea unui alt început , altfel.

ZIUA LIMBII ROMÂNE

$
0
0


„Limba este întâiul mare poem al unui popor.“ – afirma scriitorul, poetul Lucian Blaga.
Începând cu anul 2013, la data de 31 August se sărbătorește Ziua Limbii Române.
Limba română este una dintre marile comori ale României. Este comoara sufletului românesc. Ea seamănă cu un cântec neîntrerupt, în care sunt cuprinse toate frumusețile acestui pământ, toate bucuriile, dar și durerile pe care le-a trăit acest popor în decursul îndelungatei și frământatei sale istorii.
Fără limba pe care ne-au transmis-o odată cu viața n-am putea exista ca ființe cuvântătoare și ca popor vrednic de a sta alături, cu toată demnitatea, din punct de vedere intelectual, alături de popoarele cu adevărat înaintate ale lumii.
Bogăția interioară a limbii, mlădierea ei, îndreptățeau pe oamenii de litere ai timpului (mai ales la începutul secolului al XIX-lea) să afirme că în ea se pot exprima „sentimente și idei oricât de înalte, simțiri oricât de adânci…“
Scriitorii, poeții mai cu seamă, au înfrumusețat-o necontenit, i-au dăruit nestemate în versuri sau în proză. Numărul lor este impresionant. De la primii cronicari și până în zilele noastre, ei și-au făcut datoria, slujind frumosul și binele patriei. Să rostim cu pioșenie numele lui Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești“, al lui Vasile Alecsandri, „Bardul de la Mircești“, al lui Mihail Sadoveanu, „Ceahlăul prozei românești“ sau al lui Nicolae Iorga, „Piscul culturii românești“.
A o cultiva mereu și mereu, și a te exprima frumos în limba neamului tău, fără a o schilodi, fără a scrie urât și incorect, este o datorie de onoare a fiecărui român!




                                               Rugină Irina, bibliotecar responsabil
Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta



Biblioteca Bratca: MIRACOLUL LECTURII ÎN UNIVERSUL FASCINANT AL CĂR...

$
0
0
Biblioteca Bratca: MIRACOLUL LECTURII ÎN UNIVERSUL FASCINANT AL CĂR...:                                                  Vara s-a sfârşit iar proiectul „Lecturi de vară”, se apropie și el, cu pași repezi, de final. Cum a fost? Cum s-a desfășurat? Așa cum am stabilit în programul bibliotecii.







Douăzeci și cinci de elevi și tineri au participat cu fidelitate, cu pasiune și iubire pentru cărți, la lecturile individuale sau colective, la lecturile cu voce tare, cu intonație, cu dicție, la lecturile pe roluri. Citind din ,,Micul Prinț’’, scrisă de Antoine de Saint - Exupery, cel pentru care nu se poate trăi fără poezie, culoare și dragoste, dar pentru care chiar și deșerturile ascund fântâni cu apă bună pentru suflet, iar stelele știu să râdă; din dialogul dintre vulpe și Micul Prinț, copiii au înțeles că a iubi înseamnă a fi responsabil față de cineva . Au înțeles că dragostea te face să cunoști mai profund pe celălalt și să judeci după fapte....


Bibliotecar, Luminita Izdraila

Festivitate de premiere la Filiala ,,Ioşia”

$
0
0
Căldura verii a atras tinerii spre biblioteca noastră de cartier. Pe lângă lecturile recomandate de profesori sau a celor de loisir, au ales să se înscrie şi la concursul organizat de noi în colaborare cu Fundaţia de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Şincai” şi Fundaţia „Mereu Aproape”. Acesta s-a materializat cu participarea a 16 elevi din mai multe şcoli din oraş: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Liceul de Arte, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga”, Liceul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea. 




Lista titlurilor citite de tineri este diversă, dintre cele mai solicitate au fost: Cei trei muschetari, Daruri, Să te ţii alergătură, Rătăcit în casa oglinzilor, Bătrânul şi lupii, Cîte ceva despre minte şi creier, Creştinismul redus la esenţe, Parabolele Domnului Cristos, Manuscrisele de la Marea Moartă, Hobitul, Tronul de cleştar etc.
 Miercuri, 3 septembrie, ne-am întâlnit cu cei mai fideli cititori ai filialei, care au fost şi participanţi la concursul: „Lecturi de vară”. În primele momente am simţit o uşoară timiditate motiv pentru care i-am rugat să se prezinte fiecare pentru a se cunoaşte mai bine între ei.



                                                              



 După ce a fost spartă „gheaţa” am trecut la activitatea pentru care ne-am adunat de fapt: premierea concurenţilor. Premiile au fost acordate în funcţie de numărul de cărţi citite în aceasta vacanţă dar şi după modul în care s-au implicat în acest concurs. Fiecare participant a descris în câteva cuvinte cartea pe care a considerat-o cea mai interesantă din punctul lui de vedere. A fost practic ca la un cenaclu literar.


Câştigătoarea concursului a fost eleva Ghirdan Rebeca de la Şc. „Avram Iancu”, care a prezentat cartea Cîte ceva despreminte şi creier scrisă de A. Gellatly şi O. Zarate. 










  Au urmat alte prezentări făcute de premianţi printre care şi Sonea Patricia de la Lic. „ Aurel Lazar”  care a adus şi un rezumat  scris a cărţii Legendele Olimpului de A. Mitru. 

                                                                     


     La final, după ce toţi cei prezenţi  au primit cărţi dar şi diplome, am făcut nelipsita poză de grup.    Sigur,  şi ceilalţi elevi  care au lipsit din diferite motive vor fi răsplătiţi pentru participarea lor la acest concurs.





Bibliotecari: Corneliu Barna
                     Monica Ilie


31 August Ziua Națională a Limbii Române

$
0
0

Invitatie

$
0
0


UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA
 Str. Iuliu Maniu nr. 64
Telefon 0359426134, 0770140956
E-mail :unfemei@yahoo.com
Nr.247  /10 Septembrie   2014
 
          Clubul As al Doamnelor  organizaza in luna SEPTEMBRIE 2014  lansarea a 5 voume de poezie   :


“DIN A VIETII INTELEPCIUNE “– volumul  i si II
“IN rasaritul altei vieti”
“ in ochii infinitului- volumul I si II”
Ale poetei : MIHAELA MARIA DINDELEGAN


  Va rugam  sa onorati   cu prezenta dumneavoastra  intalnirea doamnelor din ziua de JOI  18 SEPTEMBRIE   2014  orele 11,00
 la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai"
 in Sala Amfiteatru.
 

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lectura – oază de răsfăț și relaxare- Biblioteca T...

$
0
0
Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lectura – oază de răsfăț și relaxare- Biblioteca T...:
În vacanța de vară copiii din Tinca au avut ocazia să se delecteze cu lecturi de toate genurile. Acest mod de relaxare și ocupare a timpului liber a implicat și vizite la Biblioteca Comunală , care a pus la dispoziția cititorilor pe lângă titlurile existente și cărțile primite de la Fundația Culturală de pel ângă Biblioteca“Gheorghe Șincai” – Oradea, prinderularea proiectului“Lecturi de vară”, cărți oferite cu sprijinul doamnei Delia Pantea- bibliotecar metodist și președintă a fundației culturale.





Proiectul cultural “Lectura - oază de răsfăț și relaxare” s-a desfășurat în perioada iunie-august,urmând ca la începutul lunii septembrie, înainte de încheierea vacanței de vară , să aibă loc premierea tuturor participanților la această activitate.

Un număr de 18 copii au participat la acest proiect și s-au răsfățat cu basme, au simțit intrigile din scrierile lui Sadoveanu, s-au relaxat citindu-l pe Goga și Alecsandri, au trăit suspansul și pasiunea din romanele lui Drumeș și s-au amuzat copios citindu-l peCaragiale.

Copiii au fost îndrumați de către doamnele profesoare de limba română să aleagă pe lângă genurile literare plăcute lor și pe cele utile din cadrul lecturilor școlare obligatorii. Doamna profesoară Martin-Toma Teodora lucrează cu copiii de gimnaziu și a recomandat cu căldură lecturarea multitudinii de basme românești cu care a fost înzestrată biblioteca, alături de Caragiale și Sadoveanu, iar doamna profesoară Urs Simona a încurajat elevii de liceu să aleagă romanelelui Preda, Eliade sau Breban.

În urma lecturării cărților împrumutate copiii au făcut scurte rezumate pe care mi le-au adus și le-am citit împreună în bibliotecă, purtând discuții cu tema prezentată îna cestea.

După festivitatea de premiere care s-a făcut cu diplome realizate de mine și cărți primite de la Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca“Gheorghe Șincai” – Oradea, volumele rămase din donație vor fi introduse în gestiune, îmbogățind astfel fondul de carte al Bibliotecii Comunale Tinca.

La festivitatea de premiere au participat 9 copii din cei 18 invitați (care s-au înscris în proiect) și doamnele profesoare de limba română Urs Simona și Martin-Toma Teodora. Copiii absenți s-au scuzat fiind încă plecați din localitate la bunici sau în concediu cu părinții, urmând să-și ridice premiul la întoarcerea din vacanță.

Proiectul a avut succes și am convingerea că, pe viitor, numărul celor interesați de lectură se va mări deoarece, așa cum am subliniat în titlu, cartea ne poate purta într-o lume feerică plină de răsfăț și relaxare.


Bibliotecar Marilena Anca

LECTURI DE VACANTA LA FILIALA Baile Felix

$
0
0

Si in aceasta vacanta, tinerii au ales sa isi imprumute carti de la biblioteca noastra.Au ales ,atat carti din lista de lecturi obligatorii , pentru scoala ,cat si carti placute varstei si interesului fiecaria.Cativa dintre ei au ales sa se inscrie si ca participantii la concursul organizat de noi in colaborare cu Fundatia culturala de pe langa Biblioteca jud.*Gh.Sincai*si Fundatia *Mereu Aproape*.

Perioada de desfasurare a concursului a fost 1 iulie-29 august 2014.

La concurs au participat 20 de elevi,cu varsta cuprinsa intre 8 si 14 ani.Elevii sunt inscrisi la diferite scoli din comuna noastra sau cele din vecinate, cat si din Oradea-Scoala generala Sanmartin ,Scoala generala Cordau, Scoala generala Hidiselul de Sus,Liceul *O.Ghibu*,Liceul *Betel*,Scoala *Oltea Doamna*,Scoala generala *Avram Iancu*,Scoala generala *N.Balcescu*

Concurentii vor fi recompensetati,conform regulamentului de concurs cu diplome si carti oferite de organizatori.                                                                                Lecturi de vara la filiala Baile Felix

NR.CRT.
       Nume Prenume
Varsta
Scoala si clasa
Carti citite si autor
             Cartea preferata
1

2

3



4
5


6


7


8

9


10

11



12


13
14


15


16
17

18

19

20





Stan Andreea

PantisPatricia

Rusu Maria Magdalena



Platona Larisa
Laza Veronica


Hendre Raul


Pascalau Diana


Junc Bianca Mihaela

Bughi Luca


Brehoi Rebeca Maria

SoaneSerban



Sonea Iasmina


Junc Marcel
Popa Florin


Micle Alexandru Sebastian


Gavruta Amalia
Ivan Romina

Leuce Andreea Alexandra

Gavruta Raluca

Turcau Denisa
9

9

10



11
12


12


8


13

13


13

13



12


13
13


14


14
14

14

14

14
Sc gen.Sanmartin,cls. a 2-a

LicO.Ghibu,cls. a 2-a

Sc gen Cordau,cls a 4-a



Sc.gen.Sanmartin,cls.a 5-a
Lic Betel,cls.a 6-a


Sc gen Cordau


Lic Betel,cls a 2-a


Sc gen Sanmartin,cls a 6-a

Sc gen Cordau,cls a 6-a


Sc gen Sanmartin,cls a 6 –a

Sc gen Oltea Doamna,cls a 6



Sc gen Avram Iancu,cls.a 6a


Sc gen N.Balcescu,cls a 7-a
Sc gen Hidiselul de Sus,cla a 7-a

Sc gen Cordau,cls a 7-a


Sc gen Hidiselul de Sus.cls.a 7-a
LicO.Ghibu,cls a 7-a

Sc gen Sanmartin,cls a 8 a

Sc gen Hidiselul de Sus ,cls a 8 –a
LicO.Ghibu,cls a 8 a
Creanga-Fata babei si fata mosneagului,Capra cu trei iezi,Zanelenazdravane,Cufarul cu povesti
Creanga-Amintiri din copilarie,Hugo-Cosette,Toparceanu-Balade vesele si triste
Arghezi-Cartea cu jucarii,Sadoveanu-Dumbrava min,Ispirescu-Basme,Saint-Exupery-Micul print,Gruia-Printul de hartie,Amicis-Cuore,Neagu-Cantonulparasit
Almas-Povestiri istoric,Beck-povestea secreta a lui Tom inima curata
Slavici-Mara cu noroc,Voiculescu-Capul de zimbru,Eminescu-Sarmanul Dionis,Tudoran-Toatepanzele sus
Chirita-Ciresarii,Tudoran-Toatepanzele sus,Santimbreanu-Recreatia mare,Dulfu-Ispravile lui Pacala,Camilar-Pov.istorice,Bolintineanu-Leg.istorice,Blaga-Poezii,Almas-Pov. Istorice
Dulfu-Ispravile lui Pacala,Santimbreanu-Recreatia mare,Naum-Cartea lui Apolodor,Lang-Comoara fermecata cu povesti
Teodoreanu-La Medeleni,Bratescuvoinesti-Povestiri si nuvele,Shrek al treilea
Dulfu-Ispravile lui Pacala,Tudoran-Toatepanzele sus,Chirita-Ciresarii,Stevenson-Comoara din insula,Hemingway-Batranul si marea
Sadoveanu-Baltagul,Negruzzi-nuvele istorice,Delavrancea-Domnul Vucea
Toparceanu-Balade vesele si triste,Legende pop.rom,Hogas –Pe drumuri de munte,Alexandrescu-Fabule,Negrizzi-Fragmenta istorice,Santimbreau-Recreatia mare,Topsell-Cum sa cresti si sa ingrijesti un dragon
Daudet-Tartarin din Tarascon,Teodoreanu-Ulitacopilariei,Slavici-Povesti,Mitru-Legendavalaha,Gruia-Prietena mea Cateluta
Sadoveanu-Hanu Ancutei,Gilbert-Robin hood,Cooper-Ultimul mohican
London-Colt Alb,Cosbuc-Poezii,Arghezi-Versuri,Doine si balade,Labis-Moarteacaprioarei,Pann-Nazdravaniile lui N.Hogea
Eminescu-Fat Frumos din lacrima,Kipling-cartile junglei,Twain-Print si cersetor,Zevaco-CavaleriiPardaillan
Pann-Nazdravaniile lui N.Hogea,Neagu-Cantonulparasit,Labis-Poezii
Slavici-Moara cu noroc,Voiculescu-Iubire magica,Petrescu-Intunecare
Sadoveanu-Baltagul,Stowe-Coliba unchiului Tom,Teodoreanu-La Medeleni
Slavici-Mara, Tristan si Isolda

Slavici –Mara,Shepard-SecretulHannei,Secretul lui Emily


Cufarul cu povesti

Hugo-Cosette

Ispirescu-Basme



Beck-Tom inima curata
Tudoran-Toatepanzele sus


Chirita-Ciresarii


Lang-Comoara fermecata cu povesti

Shrek al treilea-rege pentru o zi ,capcaun pe viata

Stevenson-Comoara din insula


Sadoveanu-Baltagul





Gruia-Prietene mea Cateluta


Gilbert-Robin Hood
London-Colt Alb


Zevaco-CavaleriiPardaillan





Teodoreanu-La Medeleni



Shepard-Secretul lui Emily

Operaţiunea "Market Garden" (I)

$
0
0
Operațiunea Market Garden (1725 septembrie1944) a fost o operațiune militară nereuşită a Aliaților din timpul celui de-al doilea război mondial. Obiectivele tactice ale operațiunii au fost cucerirea și apărarea a 9 poduri peste principalele râuri din Olanda ocupată de germani, prin intermediul folosirii la scară largă a trupelor aeropurtate, în cooperare cu o înaintare rapidă a unităților de blindate de-a lungul unei singure şosele. Îndeplinirea obiectivelor operațiunii ar fi asigurat Aliaților posibilitatea traversării în siguranță a râului Rin, ultima barieră naturală majoră care se găsea în calea înaintării în Germania. Înaintarea rapidă fusese planificată să fie declanșată din regiunea frontierei belgiano-olandeze, să traverseze râurile Meuse (Maas),Waalși Nederrijn (Rinul Inferior)și trebuia să învăluiască Linia Siegfried, ceea ce ar fi dus la încercuirea Regiunii Ruhr– cea mai importantă regiune industrială a Germaniei.
Operațiunea a debutat cu un succes – capturarea podului de peste Waal de la Nijmegen pe 20septembrie– dar s-a dovedit un eșec, ale cărui premise se puteau bănui încă din faza de planificare. Înaintarea Aliaților prin forțarea Rinului la Arnhem a trebuit să fie abandonată. Divizia I aeropurtată britanică nu a reușit să securizeze podul de la Arnhem, și deși a rezistat în apropierea podului mai mult decât se planificase, Corpul al 30-lea britanic nu a reușit să înainteze până la parașutiști și să-i elibereze. Rinul a rămas o barieră în calea înaintării Aliaților până la ofensiva din martie 1945. Datorită înfrângerii britanicilor de la Arnhem, nordul Olandei nu a fost eliberat până în iarnă, iar foametea a făcut zeci de mii de victime, în special în orașele din regiunea Randstad.
Condiţiile premergătoare bătăliei
După înfrângerea severă din Normandia (iunie – august 1944), rămășitele forțelor germane s-au retras prin Țările de Jos, și prin estul Franțeispre frontierele Germaniei, până la sfârșitul lunii august. În nord, Corpul de armată al 21-lea britanic condus de mareșalul Bernard Montgomeryînainta pe un front care se întindea din Antwerp până la granița de nord a Belgiei.Armata I canadianăîși terminase ofensiva pe direcția nord de-a lungul coastei și avea soldații prea obosiți pentru a mai lua parte la operațiuni de luptă majore. La sud de canadieni se afla Grupul de armată al 12-lea american sub comanda generalului Omar Bradley. Americanii primiseră ordin să-și conjuge eforturile cu Armata I americanăpentru a ataca zona slab apărată de la Aachen. Mai la sud, Grupul de armată al 6-lea american de sub comanda generalului Jacob L. Deversînainta spre Germania după debarcările încununate de succes din sudul Franței(debarcări începute în 15 august 1944).
Mareşalul Bernard L. Montgomery
Generalul Omar Bradley












Generalul Jacob L. Devers
Problemele logistice
Pe 4 septembrie 1944, criza de provizii a oprit înaintarea aliaților. Depozitele cu provizii aveau doar puținele stocuri din magaziile construite pe malul Atlanticului la începutul invaziei din Franța și cele din portul Cherbourgdin Peninsula Cotentin. Marele port Antwerpera intact și se afla sub controlul britanicilor, dar estuarul fluviului Escaut se afla încă sub controlul forțelor germane. Alte porturi importante de pe malul Canalului Mânecii precum Dunkirk au rămas sub controlul germanilor până în mai 1945 (ca şi insulele Jersey şi Guernsey). În ciuda faptului că volumul de marfă tranzitat prin porturile artificiale de la Atlanticși prin portul Cherbourg a depășit toate așteptările planificatorilor militari, criza mijloacelor de transport a creat un „loc îngust” în acțiunea de aprovizionare a frontului. La începutul lunii septembrie, în depozitele din Cherbourgse aflau 70.000de tone de provizii care nu erau transportate. Sistemul regional de căi ferate era distrus datorită bombardamentelor aeriene din perioada debărcării din Normandia. Traficul feroviar în Normandia nu a fost reluat decât pe 30 august la capacitate limitată. Situația a fost agravată de problemele mecanice ale camioanelor de trei tone britanice, care au avut cu toate probleme la motor, și care nu au reușit să transporte decât 800 t/zi de materiale, ceea ce era suficient doar pentru două divizii. Petru rezolvarea acestei situații, trei divizii americane proaspăt sosite în Franța au fost lipsite de camioanele din dotare, care au fost redistribuite la unitățile de transport destinate aprovizionării Operațiunii Market Garden. De asemenea, camioanele unităților de artilerie grea ale Grupului de armată al 12-lea americanau fost transferate la unitățile de transport. A fost organizat sistemul de convoaie auto „ Red Ball Express”, care a rezolvat doar parțial problema aprovizionării frontului.
Soluții și divergențe
După spargerea frontului german de la Caenși închiderea Pungii de la Falaise, generalul Dwight D. Eisenhower, Comandant Suprem al Forței Expediționare, a fost în favoarea acțiunilor militare care asigurau o înaintare pe front larg spre est. Această strategie a fost contestată de unii dintre comandanții aliați, în mod special de mareșalul Montgomery, comandantul Grupului de armată al 21-lea din nord, și de generalul Patton, comandantul Armatei a 3-a americane din sud. Amândoi doreau doreau ca în sectoarele comandate de ei să se concentreze efortul aliat de forțare a Rinului. Odată cu deteriorarea situației aprovizionării din luna septembrie, o înaintare pe front larg a devenit în mod clar imposibil de susținut din punct de vedere logistic.
Generalul Dwight D. Eisenhower
Generalul George S. Patton














Generalul Brian Horrocks, comandantul Corpului al 30-lea britanic, care a cucerit Antwerpul, a explicat în memoriile sale de ce Aliații au fost opriți din ofensivă în primele zile ale lunii septembrie. Planificatorii aliați s-au așteptat ca, odată cu cucerirea portului Antwerp, docurile să devenă imediat disponibile pentru aprovizionare armatei. Niciunul dintre comandanții aliați nu a luat în calcul faptul că germanii au minat apele estuarului fluviului Scheldtși că au construit fortificații solide, prin aceste măsuri reușind să-i împiedice pe aliați să folosească portul. Generalul Horrocksafirmă că soluția corectă ar fi fost ocolirea orașului Antwerp pe 3-4 septembrie, deplasarea pe direcția nord-vest spre Woensdrecht, reușindu-se astfel izolarea istmului Bevelandși prinderea în capcană a Armatei a 15-agermane. O asemenea manevră ar fi permis deminarea estuarului Scheldtși un trafic normal prin Antwerp. Tactica greșită adoptată de Aliați le-a permis germanilor să aibă un respiro de două săptămâni, timp în care și-au retras Armata a 15-a din Flandrași și-au întărit trupele din Olanda. Blocarea portului Antwerp a exacerbat criza de aprovizionare a Aliaților.
Cei mai mulți comandanți aliați erau în favoarea urmăririi a ceea ce părea a fi o armată germană dezorganizată și slăbită. Generalul Omar Bradley (ca și subordonatul lui direct, George S. Patton) și mareșalul Montgomery au cerut amândoi provizii pentru forțarea fluviului Rinîntr-o singură lovitură decisivă, în loc să curețe estuarul Scheldt și să deschidă traficul în portul Antwerp. Bradley și Patton doreau un atac spre orașul Metzși în regiunea industrială Saarland, ceea ce presupunea străpungerea Liniei Siegfriedspre malurile puternic fortificate ale Rinului. Bradley a cerut ca avioanele de mare capacitate să fie folosite pentru transportul proviziilor, ceea ce ar fi permis ca aprovizionarea să nu mai fie influențată de problemele din spatele frontului.
Montgomery a sugerat la început declanșarea așa-numitei Operațiuni Cometa, un atac limitat al trupelor aeropurtate, care ar fi trebuit să cucerească podul din Arnhem pe 7 septembrie, dar problemele meteorologice și situația schimbătoare de pe front au făcut ca această propunere să nu fie luată în seamă. Operațiunea Cometa a fost înlocuită cu un plan ambițios, care prevedea ocolirea Liniei Siegfried, traversarea Rinuluicu forțe numeroase și prinderea în capcană a Armatei a 15-a germane între Arnhemși malurile lacului Yssel. Această propunere avea să devină Operațiunea Market Garden. Pe 10 septembrie, generalul Dempsey, comandantul Armatei a 2-a britanice, i-a spus mareșalului Montgomery că are dubii asupra eficienței acestui plan și că este de preferat un atac spre nord-est spre Wesel. Montgomery a răspuns că a primit semanle de la Londra prin care se cer acțiuni care să neutralizeze rampele de lansare ale rachetelor V-2, ceea ce însemna că Market Garden trebuia să fie declanșată. Mai mult, operațiunile trebuiau să se desfășoare în zona de acoperire a avioanelor care decolau de pe aeroporturile britanice, trebuia să păcălească puternica apărare a Liniei Siegfried prin ocolirea ei prin extrema ei nordică și să pătrundă adânc în teritoriile controlate de germani, realizând elementul surpriză. Planul avea anumite slăbiciuni. Planul presupunea ca Armata a 2-a britanică să se deplaseze spre nord printr-un teritoriu cu numeroase obstacole acvatice, care trebuiau traversate prin câteva puncte obligatorii de trecere (adică fix 9 poduri). În plus, Armata a 2-a ar fi pierdut legătura cu Grupul de armatăal 21-leași cu Armata I americană. Armata a 2-a britanică nu avea nici măcar posibilitatea de a-și folosi subunitățile de artilerie grea și antiaeriană. În plus, înaintarea blindatelor urma să se facă pe un singur drum, construit pe creasta digurilor care separau două poldere, ceea ce limita mult libertatea de mișcare, îngrădea capacitatea de folosire a superiorității numerice a blindatelor aliate și punea numeroase piedici acțiunii de aprovizionare.
După întâlnirea cu generalului Dempsey, Montgomery s-a deplasat la Bruxelles în seara zilei de 10 septembrie, pentru a se întâlni cu Eisenhower. Montgomery a cerut colaboratorilor lui Eisenhower să părăsească sala de întâlnire, dar a insistat ca însoțitorii săi să rămână la ședință. Mai apoi, a cerut în mod imperativ prioritate la aprovizionare în vederea declanșării atacului spre nord. Eisenhower, care era convins că frontul german este în pragul prăbușirii, era cel puțin la fel de ferm în susținerea ideii înaintării pe un front larg. Până în cele din urmă, Eisenhower a fost de ocord cu declanșarea Operațiunii Market Garden, acordându-i o „prioritate limitată” în problema aprovizionării. Montgomery s-a plâns în zadar la Marele Stat Major de la Londra. Britanicii trebuiau să facă față aversiunii comandanților americani, care nu erau de acord cu tratamentul special acordat Armatei a 21-a britanice.
În acest timp, trupele de sub comanda generalului Patton avansaseră atât de mult, încât pentru generalul Dempsey devenise evident faptul că Armata I americanănu mai era capabilă să acopere spațiul rămas liber de trupele aliate implicate în Operațiunea Market Garden. Pentru a rezolva parțial această ultimă problemă, Corpul al 8-lea britanic trebuia detașat din forța principală de atac pentru a apăra flancul sud-estic. Numai că nu existau suficiente mijloace de transport pentru mutarea corpului, ceea ce a dus la o întârziere de patru zile a relocării, până pe 21 septembrie. Pe 11 septembrie, Montgomery s-a întâlnit din nou cu Eisenhower, iar, a doua zi, americanii au promis să ofere britanicilor mai multe camioane de transport și încă 1.000 de tone de provizii pe zi din rezerva lor. Montgomeryși Bradley au presupus că Eisenhowera acceptat planul lui Montgomerypentru un singur atac concentrat prin nord.
Generalul Bradleya gândit că înaintarea Armatei a 3-a americane a generalului Pattonera riscantă în contextul declanșării acțiunii britanicilor, și l-a avertizat pe Patton. Acesta din urmă a decis să înainteze imediat peste râul Mosela, trupele sale fiind atât de puternic implicate în luptele cu germanii, încât orice încercare de stopare devenea imposibilă, iar serviciile de aprovizionare au fost pur și simplu forțate să redirecționeze fluxul de provizii spre sud. Pattonprimise ordin să se limiteze la o acțiune de „recunoaștere continuă”, dar, în schimb, el hotărât să „atace cu vigoare”. Practic, deși Eisenhower a avut intenția să redirecționeze proviziile destinate Armatei a 12-a americane spre unitățile lui Montgomery, aceste provizii au ajuns la Armata I a lui Patton. Din acest motiv, aprovizionarea trupelor implicate în Operațiunea Market Garden a fost foarte dificilă.
Keith Flintconsideră în cartea sa „Airborne Armour” că Montgomery a greșit când nu i-a dat ordin cumnatului său, Percy Hobart, care comanda Divizia blindată a 79-a, să atace cu tancurile amfibii „DD Sherman”, tancurile de tonaj mediu și cu vehiculele amfibii de debarcare, (care puteau transporta soldați, tunuri antitanc, jeepuri și vehicule blindate universale „Bren”, acestea din urmă fiind foarte mobile pe terenuri moi). Autorul consideră de asemenea că a fost o greșeală faptul că Divizia a 6-a aeropurtată nu a fost sprijinită cu tancurile ușoare Tetrarch transportate pe calea aerului, care ar fi contribuit la cucerirea și apărarea podului de la Arnhem, după cum de altfel ceruse maiorul Frederick Gough. Keith Flint amintește că tancurile ușoare Tetrach au fost debarcate cu ajutorul planoarelor Hamilcarcu un efect extraordinar în Ziua Z. Ar mai trebui spus că, în momentul declanșării Operațiunii Market Garden, se manifesta o criză și în domeniul transportului aerian, nu numai al celui terestru. Planoarele destinate unor acțiuni aeropurtate puteau fi folosite în general pentru o singură operațiune, iar construirea altora noi nu era posibilă pe termen scurt. Este adevărat pe de altă parte că tancurile ușoare ar fi fost o pradă ușoară pentu tancurile grele și pentru armele antitanc germane. Planificatorii Operațiunii Market Garden au plecat de la premisa greșită că blindatele aliate puteau să se deplaseze rapid pe singura şosea din regiune și puteau ajunge în timp util la podurile cucerite și apărate de parașutiști.
Tancul amfibiu DD Sherman
Tancul uşor Tetrach






Generalul-maior Percy Hobart
Decizia lui Eisenhowerde a lansa Operațiunea Market Gardena fost luată mai degrabă din dorința de a ține sub continuă presiune armatele germane aflate în retragere. De asemenea, asupra lui Eisenhower se făceau presiuni pentru a relua folosirea pe scară largă a trupelor aeropurtate. După debarcarea din Normandia, forțele aeropurtate au fost retrase și trecute în refacere în Anglia. Aici s-a format Armata I aeropurtatăaliată din trei divizii americane, două britanice și o brigadă poloneză. După debarcarea din Normandia au mai fost făcute planuri pentru 18 operațiuni aeropurtate, dar toate au fost anulate, date fiind acțiunile încununate de succes al trupelor terestre, care reușiseră să cucerească rapid zonele de parașutare.
Planul
Planul de acțiune era format din două operațiuni:
- MARKET: Armata I aliată aeropurtată trebuia să cucerească podurile și alte regiuni sub comanda tactică a generalului-locotenent FrederickBrowningși
- GARDEN: forțele terestre ale Armatei a 2-a britaniceîn frunte cu Corpul al 30-lea (corp de armată compus din blindate) trebuiau să atace spre nord sub comanda generalului-locotenent Brian Horrocks.
Generalul-locotenent Frederick Browning
Generalul-locotenent Brian Horrocks














Terenul
Între punctul de plecare al Corpului al 30-leași obiectivele de pe malul nordic al Rinului, se aflau opt obstacole acvatice importante – râuri și canale. Aliații au planificat să cucerească toate podurile de peste aceste obstacole în același timp. Deși canalele de mici dimensiuni ar fi putut fi traversate pe poduri construite de pontonierii Corpului al 30-lea, în cazul râurilor mari (Waalulla Nijmegenși Rinul la Arnhem), situația era diferită. Șoseaua 69(numită mai târziu „Șoseaua Iadului”), pe care urmau să se deplaseze blindatele aliate, avea doar două benzi de circulație și era doar puțin ridicată deasupra regiunii înconjurătoare a polderelor. Terenul de pe părțile laterale ale drumului era prea slab pentru a suporta greutatea mare a blindatelor.
În zona vizată de atac se afla un singur deal de aproximativ 90 mînălțime – Groesbeek. Cucerirea și apărarea acestui deal a fost considerată ca fiind vitală pentu securitatea podurilor.
Market
Planul Aliat
Market” urma să folosească cinci divizii din Armata I aeropurtată aliată. Divizia 101-aamericană condusă de generalul Maxwell D. Taylor urma să fie parașutată la nord de Corpulal 30-lea blindat britanic, pentru a cuceri podurile de la nord-est de Eindhoven, de la Sonși Veghel. Divizia a 82-a aeropurtată americanăcomandată de generalul James M. Gavin avea să fie parașutată la nord-est de Divizia a 101-a, pentru a prelua podurile de la Graveși Nijmegen, iar Divizia I aeropurtată britanică condusă de generalul Roy Urquhartși Brigada I independentă de parașutiști polonezi aveau să fie lansați la nordul extrem al zonei de salt, pentru a cuceri podul rutier de la Arnhemși cel de cale ferată de la Oosterbeek.
Generalul Maxwell D. Taylor
Generalul James M. Gavin














Generalul Roy Urquhart
Armata I aeropurtată aliată fusese creată pe 16 august ca urmare a cererilor britanice pentru crearea unui cartier general care să coordoneze operațiunile aeropurtate, un concept aprobat de generalul Eisenhower. Britanicii au încercat să-l impună în fruntea noii structuri pe generalul Frederick Browning. În condițiile în care cea mai mare parte a trupelor și avioanelor erau date de americani, a fost numit până la urmă la comanda Armatei I generalul american Lewis H. Brereton. Breretonnu avea niciun fel de experiență în domeniul operațiunilor aeropurtate, dar avea o vastă experiență în domeniul operațiunilor aeriene, experiență câștigată pe mai multe fronturi.
Generalul Lewis H. Brereton
Market” urma să fie cea mai mare operațiune aeropurtată din istorie, urmând să fie transportați 34.600 de soldați. 14.589 soldați urmau să fie transportați cu planoarele militare, iar 20.011urmau să fie parașutați din avioane de transport americane. Tot cu planoarele urmau să fie transportate 1.736 de vehiculeși 263 piese de artilerie. Aprovizionarea urma să fie făcută cu planoare sau prin parașutare, fiind vorba de peste 3.300 de tone de muniție și alte materiale militare.
Pentru a transporta cele 36 de batalione de infanterie aeropurtată și trupele de sprijin pe continentul european, au fost folosite 14 grupuri ale Comandamentului al 9-lea de transportoare de trupe, iar, după 31 august, au fost folosite și 16 escadrile ale Grupurilor aeriene 38și 46.
Forța aeriană folosită a fost formată din 1.438 avioane C-47/Dakota (1.274 aflate în subordinea U.S. Air Forceși 164 din subordinea RAF) și 321 bombardiere britanicemodificate. Au fost folosite 2.160 planoare CG-4A Waco, 916 Airspeed Horsa (812 britanice și 104 americane) și 64 General Aircraft Hamilcar. Americanii au avut doar 2.060 piloți de planoare, astfel încât aceștia nu au avut copiloți, dar în schimb au transportat un soldat mai mult decât britanicii.
Avionul de transport C-47 Dakota
Planorul CG - 4A Waco











Planorul Airspeed Horsa
Planorul Aircraft Hamilcar











Datorită faptului că avioanele de transport Dakota aveau un rol dublu, atât de transport trupe cât și de remorcare a planoarelor, Comandamentul al 9-lea de transportoare trupe a fost capabil să transporte doar 60% din totalul efectivelor într-o singură zi. De aceea, transportul s-a făcut în două zile consecutive. Aproape toate avioanele americane urmau să transporte trupe și să remorcheze planoare, în vreme ce avioanele britanice urmau să fie folosite aproape în exclusivitate pentru remorcarea de planoare.
Deoarece începând cu noaptea de 17 septembrieLuna nu lumina Terra, lansările au trebuit făcute pe lumina zilei. (În acele vremuri erau interzise lansările de parașutiști în absența totală a luminii, pentru că nu se inventaseră încă acei ochelari de vedere nocturnă folosiţi pentru prima oară de trupele americane în Vietnam).Operațiile aeropurtate pe timp de zi ar fi avut posibilitatea, cel puțin în comparație cu cele din Siciliași Normandia, să fie executate cu o mai mare acuratețe din punct de vedere al navigației și, în plus, ar fi avut un ritm al lansării seriilor de parașutiști mai ridicat. Pentru diviziile aeropurtate, perioada de timp necesară pentru reunirea unităților în zonele de aterizare avea să se reducă cu aproape două treimi.
Garden
Garden” era în principal o operațiune a Corpului al 30-lea blindat britanic, care avea ca avangardă Divizia blindată de gardă, o formație britanică de elită, sprijinită de Diviziile de infanterie a 43-a Wessexși a 50-a Northumbrian. Sosirea lor în zona sudică a zonei de parașutare a Diviziei a 101-a era planificată pentru chiar ziua lansării parașutiștilor, în zona de parașutarea a Diviziei a 82-aîn a doua jumătate a zilei următoare, iar în zona de parașutare a Diviziei Iîn zilele a treia și a patra de la declanșarea operațiunii. Odată cu tancurile aveau să ajungă în zonele cucerite și divizii de infanterie, care trebuiau să preia sarcinile defensive ale parașutiștilor, care trebuiau eliberați pentru alte sarcini.
Patru zilereprezentau o perioadă de timp foarte mare pentru ca parașutiștii, dotați numai cu armament ușor, nesprijiniți de infanterie, artilerie antitanc și blindate, să reziste pe poziții. Chiar și în aceste condiții, Înaltul Comandament Aliat a considerat că apărarea germană este foarte slabă, în condițiile în care Armata a 15-a germană părea că se retrage în grabă și se părea că în rândurile lor nu se află unități de tancuri. Din aceste cauze, Corpul al 30-lea ar fi trebuit să întâmpine o rezistență limitată în timpul deplasării pe Șoseaua 69. Apărătorii germani ar fi fost întinși pe o linie subțire lungă de aproximativ 100 km, luptându-se cu pungile formate de parașutiști.
Forțele germane
Deplasarea forțelor germane în iulieși august i-au făcut pe Aliați să creadă în mod greșit că armata germană este compusă din unități militare dezorganizate, incapabile să opună o rezistență puternică. Incapacitatea Grupului de armată al 21-lea să izoleze istmul Bevelanda permis Armatei a 15-a germane(care fusese blocată o vreme la Pas de Calais, unde așteptase invazia aliaţilor, care se produsese de fapt în Normandia) să transbordeze în Olanda peste 86.000 de oameniși 600 de piese de artilerie, chiar în zona de desfășurare a Operațiunii Market Garden.
Numirea la începutul lunii septembrie a mareșalului Gerd von Rundstedtîn funcția de comandant suprem al Wehrmachtului din Europa de Vest, (funcție în care l-a înlocuit pe mareșalul Walther Model), a fost o măsură pe care Adolf Hitler a acceptat-o cu greu, dar care a fost extrem de bine primită de trupă. Rundstedta început imediat pregătirile defensive împotriva unui atac a aproximativ 60 de divizii aliate, pe care serviciile de spionaj ale Wehrmachtuluiîl preconizau în perioada imediată.
Mareşalul Gerd von Rundstedt
Mareşalul Walther Model














Generalul Kurt Student, unul dintre pionierii armatei de parașutiști germani, a fost pus în fruntea forței care fost numită „Armata I de parașutiști”. Cei aproximativ 3.000 de parașutiști, împrăștiați prin toată Germania, erau singura forță de rezervă disponibilă în acel moment.
Când aceste trupe au fost deplasate în regiunea Canalului Albert, canal belgian aflat în calea deplasării trupelor aliate spre Berlin, au descoperit cu surprindere că linia defensivă numită de mareșalul ModelNoua linie germană” era practic inexistentă. În zonă nu fuseseră săpate tranșee și nu fuseseră construite fortificații. Parașutiștii lui Studentau început să pregătească în mare grabă noile poziții defensive pe malul sudic al canalului, plasând încărcături explozive pentru distrugerea podurilor vizate de Aliații în deplasarea lor spre Berlin.
Generalul Kurt Chill, care se afla la comanda Diviziei a 85-agermane, care avea efectivele incomplete, a stabilit „puncte de primire” la cele mai importante poduri din Olanda. Chill a reușit să adune sub comanda sa și să disciplineze soldați din diferite unități distruse de lupte și să le plaseze pe noua linie defensivă. Acestor trupe amestecate le-a venit în ajutor Divizia a719-a de infanterie.
Întâmplarea a făcut ca, în regiunea Arnhem, să fie trimisă pe 4 septembrie o importantă forță blindată germană. Rundstedtși colaboratorii săi credeau că Eisenhoweravea să-i ordone lui Patton să declanșeze viitoarea ofensivă în sud. Într-unul dintre ultimele sale ordine, Model ceruse Corpului al 2-lea Panzer SS să rămână într-o zonă „sigură”. Această zonă sigură s-a dovedit a fi tocmai regiunea orașului Arnhem, subunitățile Corpului SS fiind împrăștiate în orășelele și satele din nordul și vestul Arnhemului, până la o distanță de 15 km una de cealaltă.
Generalul Kurt Student
Generalul Kurt Chill














Diviziile SS erau destul de slabe. Efectivele lor reunite nu depășeau cu mult 7.000 de oameni, cât o divizie cu efectivele complete. Mai aveau în dotare doar puține arme grele, pe restul pierzându-le în timpul retragerii din Normandia. În ajunul declanșării luptelor, RegimentulSS al 9-lea Panzer nu avea niciun tanc, iar Regimentul SS al 9-lea de artilerienu avea niciun tun. Regimentele Panzer Grenadier al 19-leași al 20-leanu avea arme grele. Totuși, alegerea întâmplătoare a regiunii Arnhem ca zonă „sigură’’ a făcut ca apărarea germană să poată beneficia de încă aproximativ 3.000 de soldați, câteva tancuri, tunuri de asalt și vehicule blindate gata să intre în acțiune împotriva parașutiștilor aliați.
Probleme nerezolvate
Rezistența olandeză a trimis o serie de rapoarte aliaților până pe 10 septembrie, prin care semnala mișcările de trupe germane și identifica unitățile Panzer. În ciuda faptului că munca de planificare era în fazele sale finale, șeful Marelui Stat Major Aliat, generalul-locotenent Walter BedellSmiths-a deplasat la cartierul general al Armatei a 21-a pentru a sugera câteva schimbări posibile ale operațiunii, pe care Montgomery a fost incapabil sau neinteresat să le facă. Când un avion aliat de recunoaștere s-a reîntors cu fotografii ale tancurilor germane aflate la numai 15 km de zona britanică de parașutare, Montgomery a refuzat să creadă, presupunând în mod eronat că este vorba despre vehicule defecte.
Generalul-locotenent Walter Bedell Smith
Avioanele de transport al Comandamentului al 9-lea de transportoare de trupe trebuiau să execute misiunile de parașutare a infanteriei aeropurtate și de remorcare a planoarelor, misiuni care nu puteau fi executate simultan. Deși toți comandanții de divizie au cerut efectuarea a două parașutări în prima zi, Statul major al generalului Breretona programat numai o singură parașutare, dat fiind faptul că o parte a zilei urma să fie ocupată cu bombardamentele aeriene ale pozițiilor bateriilor antiaeriene germane, care, dat fiind prognozele meteorologice îngrijorătoare, trebuiau declanșate în după amiaza zilei de 16 septembrie. Această prognoză s-a dovedit până la urmă o greșeală, în zonă fiind condiții meteo bune timp de patru zile (aceste greşeli meteorologice erau frecvente în acea perioadă din cauza modului în care meteorologii calculau probabilitatea apariţiei unor fenomene meteo).
În prima zi au fost parașutate toate regimentele americane, dar numai jumătate dintre cele britanice, niciunul polonez, iar planoarele au transportat numai trei batalioane. În prima zi nu au fost transportate în zona de luptă nicio unitate de sprijin a parașutiștilor. Un orar greșit al decolărilor, care ținea seama de prognoza meteo eronată, a făcut ca Divizia a 101-aaeropurtatăsă fie lipsită de artilerie timp de două zile, iar Divizia a 82-a aeropurtatăsă nu aibă sprijinul artileriei pentru o ziși al regimentului de infanterie pentu cinci zile. Perioada de timp prea mare necesară pentru definitivarea lansărilor trupelor aeropurtate a dus la dificultăți în teren pentru cucerirea și păstrarea obiectivelor ordonate și, în final, la scăderea eficienței întregului atac.
Alegerea zonelor de lansare s-a dovedit în mai multe cazuri greșită, în special în cazul podului de la Arnhem. Coordonatorul RAF (RAF = Royal Air Force, adică aviaţia militară britanică, ce există şi azi) a refuzat să lanseze trupele în apropierea orașului Arnhem la nord de pod datorită prezenței bateriei antiaeriene de la Deelen. O altă zonă bună de aterizare de la sud de pod a fost respinsă deoarece a fost considerată mlăștinoasă pentru planoarele care transportau echipament greu. Comandanții neexperimentați ai trupelor aeropurtate au fost de acord cu toate obiecțiunile RAFși au acceptat ca zona de aterizare să fie la aproximativ 15 kmde pod.
Dat fiind faptul că diviziile infanteriei aeropurtate urmau să ajungă doar după două zile, trupele parașutate în prima zi trebuiau să apere zona de parașutare și să cucerească podul, urmând ca forțele lor să fie divizate pentru mai mult de 24 de ore. Când comandanții operațiunii și-au dat seama de situația dificilă în care s-ar fi aflat parașutiștii, au schimbat în grabă planul, prevăzându-se folosirea unei forțe reduse dotate cu jeepuri înarmate cu mitraliere, care ar fi trebuit să cucerească podul, urmând ca trei batalioane să le vină în sprijinul primilor atacatori după un marș forțat de 15 km. Un al patrulea batalion urma să apere zona de aterizare până când avea să fie înlocuit de soldații aduși cu planoarele.
După o săptămână, preparativele au fost considerate încheiate. Pentru comparație, ar trebui amintit că planificarea operațiunilor aeropurtate din Siciliași Normandia s-a întins pe mai multe luni. Istoricul militar american John C. Warren remarca faptul că Market Garden a fost singura mare operațiune aeropurtată a celui de-al doilea război mondial în care Forțele Aeriene ale SUA „nu au avut un program de antrenament, nici de simulări, aproape niciun exercițiu și un ... nivel scăzut al pregătirii tactice”.
Planificarea s-a făcut greșit sau nu s-a făcut de loc. Datorită faptului că transportul trupelor de sprijin și a proviziilor a fost făcut ținând seama de o prognoză meteo greșită, decizia de a face doar o parașutare de fiecare avion pe 17 septembrie a fost „dezastruoasă”, după cum afirma Warren în opera citată mai înainte. Planificarea comunicațiilor a fost slabă, iar Divizia Iaeropurtată nu a putut lua legătura cu cartierul general pe parcursul aproape întregii bătălii. Planificatorii nu au prevăzut sprijin aerian la mică înălțime (adică sprijinul oferit de avioanele de vânătoare). Parașutările au fost planificate de la sud la nord, pentru a ușura înaintarea Corpului al 30-lea blindat britanic, dar acest fapt a dus la pierderea avantajului elementului surpriză pentru unitățile lansate la Arnhem.

Generalul Gavin, care comanda Divizia a 82-a aeropurtată, era sceptic în ceea ce privește sorții de reușită a planului. El a scris în jurnalul propriu: „Pare foarte rudimentar. Dacă voi avea succes în acest caz, voi fi foarte norocos”. El a fost foarte critic la adresa lui Browning, care "...fără nicio îndoială este lipsit de competența, influența și judecata care sunt rezultatul unei experiențe de comandă corespunzătoare... Statul lui major era superficial... A devenit din ce în ce mai evident ... motivul pentru care unitățile britanice au bâjbâit...”
Dar, pentru că m-am lungit destul cu povestirea acestei operaţiuni militare, voi reveni săptămâna viitoare cu relatarea desfăşurării propriu-zise a acestei faze din cel de-al doilea război mondial.


Bibliotecar, prof. Florin Miheş.

MIRACOLUL LECTURII IN UNIVERSUL FASCINANT AL CARTILOR - BIBLIOTECA BRATCA

$
0
0

Vara s-a sfarsit iar proiectul Lecturi de vara , se apropie si el, cu pasi repezi ,de final. Cum a fost? Cum s-a desfasurat? Asa cum am stabilit in programul bibliotecii.


25 de elevi si tineri au participat cu fidelitate , cu pasiune si iubire pentru carti, la lecturile individuale sau colective , la lecturile cu voce tare, cu intonatie, cu dictie, la lecturile pe roluri . Citind din ,,Micul Print’’, scrisa de Antoine de Saint- Exupery, cel pentru care nu se poate trai fara poezie, culoare si dragoste, dar pentru care chiar si deserturile ascund fantani cu apa buna pentru suflet, iar stelele stiu sa rada; din dialogul dintre vulpe si Micul Print, copiii au inteles ca a iubi inseamna a fi responsabil fata de cineva . Au inteles ca dragostea te face sa cunosti mai profund pe celalat si sa judeci dupa fapte. Face ca zilele sa se deosebeasca unele de altele, ca lumea sa apara mai profunda, mai bogata, mai frumoasa, mai amicala . . Am citit multe basme, unele , din volumele primite de la Fundatia Culturala de pe langa Biblioteca ,,Gheorghe Sincai ‘’ : Petre Ispirescu , ,, Tinerete fara batranete si viata fara de moarte’’ ,altele din volumul autoarei Cornelia Funke ,, Povesti despre devoratori de carti,fantome din pod si alte personaje de basm’’. ,, ,,Elefantii stiu ce vor ‘’ ,,Cavalerul Fara-Nume’’ .

L-am insotit si pe Calistrat Hogas si Pisicuta ,,In Muntii Neamtului ‘’am citit si poezii ,iar liceenii au citit si

ceea ce si-au dorit ei din clasicii literaturii universale sau autorii mai noi, mai tineri. Cu totii ,copii si tineri ,in vara aceasta, si-au dezvoltat si cultivat gustul pentru lectura de placere si au fost incantati de frumusetea si importanta mesajului transmis prin fiecare lectura.

Cu placere si cu mare bucurie am organizat si eu, festivitatea de premiere, in data de 21 august, zi in care ,21 de elevi din Hamburg ,insotiti de 3 profesori au fost oaspetii nostri. Cei mai fideli cititori, cei mai pasionati iubitori ai cartilor au fost rasplatiti cu volume superbe din cele primite de la Fundatia Culturala de pe langa Biblioteca ,,Gheorghe Sincai’’, Oradea , gratie d-nei Delia Pantea, managerul proiectului ,, Lecturi de vara.’’

In luna septembrie vor mai fi premiati inca 10 cititori pasionati acestia fiind , acum , plecati cu parintii in vacanta.

Lectura ramane o pasiune permanenta impreuna cu celelalte activitati interesante ,instructive si atractive desfasurate in ambianta primitoare si placuta a bibliotecii.

Ca o incoronare a activitatii noastre din perioada de vara, in 31 august- de -Ziua limbii Romane, am lansat ,pe blogul bibliotecii ,un concurs dedicat tocmai frumusetii ,bogatiei si muzicalitatii limbii noastre Pasionatii de lectura, iubitorii cartilor, au fost invitati sa participe la acest concurs de comentarii despre limba romana, despre bucuria de a citi, despre carti si scriitori ,urmand ca sa premiem cele mai frumoase texte.

Rezultatul concursului a fost o mare bucurie si incantare. Am descoperit sufletul delicat, sensibil si bogat al cititorilor ,copii inca, sau tineri visatori ,optimisti ,,scormonitorii” tainelor ascunse in paginile cartilor, insetati de tot ce e nou sau in devenire, consecventi si insistenti in cautarea si gasirea multiplelor raspunsuri ,la torentele de intrebari care le mistuie fiinta.

Elanul lor tineresc, veselia, puritatea gandurilor si sentimentelor sunt molipsitoare si ne certifica increderea intr-un viitor rodnic cu oameni generosi ,iubitori de tara si de limba, altruisti, sinceri, adevarati ,,imblanzitori”,-creatori de frumusete, de dreptate ,respect si bun simt.,cu dragoste protectoare pentru tot ce ne in conjoara

Am descoperit in textele lor ,unele de-a dreptul fascinante, maturitatea gandirii ,bogatia limbajului,dar si admiratia sau respectul pentru lecturile parintilor ,pentru dragostea lor pentru carti.



CELE MAI CITITE CARTI- BIBLIOTECA BRATCA
1.Radu Tudoran ,,Un port la rasarit”
2.Eminecu ,,Proza “, ,,Poezii”
3.Ionel Teodoreanu ,,La Medeleni “
4.M.Sadoveanu ,,Fratii Jderi”
5.Calistrat Hogas ,,Pe drumuri de munte’’
6.I.L.Caragiale ,,Schite si amintiri”
7.Petre Ispirescu ,,Basme’’
8.Antoine de Saint –Exupery ,,Micul Print’’
9.J.K.Rowlling ,,Harry Potter”
10.Rachel Russell,, Insemnarile unei pustoaice’’
11.Gabriel Garcia Marquez,, Dragostea in vremea holerei’’
12.Kaye Umansky ,,Pongwiffy si vraja anului’’
13.K.O.Dahl ,, Vineri, 13
14.Stephen Chbosky,,Jurnalul unui adolescent timid’’
15.Mark Levy ,,Mai puternic decat frica’’
16.Monsk Kallentoft,,Vara Fatala’’
17.Anne Holt,, Asa ceva nu se intampla niciodata’’
18.Salla Simukka,,Rosu ca sangele’’
19.Liza Marklund,,Fundatia Paradis’’
20.Mark Levy,, Hotul de umbre’’
21.John Green,,Sub aceeasi stea’’
22.Arnaldur Indridasaon,,Linistea mormantului’’
23.Cornelia Funke,,Povesti despre devoratorii de carti,fantome si alte personaje de basm’’

31 August Ziua Națională a Limbii Române

$
0
0
Autor: Andreea COSTEA
click pe imagine pentru a putea vizualiza mai multe fotografii
Uniunea Femeilor Bihor în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, filiala Dacia, a organizat ieri, 2 septembrie o manifestare culturală dedicată Zilei Limbii Române (sărbătorite anual în 31 august). În cadrul acestui eveniment o serie de invitaţi valoroşi au ţinut prelegeri tematice despre importanţa şi valoarea limbii române.

Invitaţii au subliniat, de asemenea, importanţa păstrării unei limbi nealterate, curate şi corecte, dar şi au rememorat cele mai importante creaţii ale scriitorilor, dramaturgilor şi poeţilor emblematici ai României. Au luat cuvântul Mioriţa Săteanu, preşedinte onorific al UFB şi cetăţean de onoare al Oradiei, profesor Hortenzia Belicciu, profesor Ioana Precup, dr. Lucian Munteanu, Ileana Bodi, sau Leontina Costruţ.

„Mai demult ne-am franţuzit. Apoi ne-am rusificat. Acum ne englezim", a atras atenţia profesorul Hortenzia Belicciu, în deschiderea discursului. Profesorul a subliniat că „am ajuns stricători de limba română, nu creatori"şi a amintit ascultătorilor vorbele regretatului George Pruteanu: „Dacă o ţinem tot aşa, în 50 de ani limba română se pierde".
Hortenzia Belicciu a prezentat un scurt istoric al limbii române, a subliniat muzicalitatea ei şi a început seria exemplelor poetice cu „Limba noastră" de Alexei Mateevici.

Despre importanţa limbii române, despre poezie şi literatură, a vorbit şi tânăra poetă Mihaela Dindelegan, în timp ce tineri voluntari din departamentul specific al UFB au susţinut un recital de poezii. De asemenea, eleva Mădălina Mărcuţ (colegiul Mihai Eminescu), a realizat o prezentare în Power Point, în care a amintit despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Marin Sorescu sau Nichita Stănescu. Evenimentul a fost întregit prin prezenţa profesorului Maria Matei, care a oferit un moment muzical emoţionant audienţei.

____________________________________________________


 


 

























Biblioteca de vacanta la Stei- Lecturi de vara

$
0
0



 
                  Fișă de activități

Secțiunea 1- 1.07-31.07.2014

Ne-am adunat pe grupe diferite, am citit și am analizat textele citite, am caracterizat personajele cele mai semnificative. Apoi, am ales două dintre poveștile cele mai cunoscute – Capra cu trei iezi și Scufița Roșie, unde am găsit neascultători, iar personajul negativ (lupul) era comun. Am reinventat textul astfel încât lupul să devină un personaj pozitiv.

Așa s-a născut sceneta „Ce pot păți neascultătorii?”


Secțiunea 2 – 4.08-22.08.2014





Am trecut la realizarea scenetei mai sus amintite, cu păpuși și decoruri confecționate în „Atelierele Artistice” ale bibliotecii, de către micii noștri utilizatori. Au interpretat tot ei rolurile personajelor noastre.

Sceneta noastră a avut un succes deosebit, mai ales că s-a făcut o paralelă cu realitatea de zi cu zi.


Secțiunea 3 – 30.08.2014

Premierea tuturor participanților la „Biblioteca de Vacanță”. La proiectul nostru au participat aprox.45 de copii între 3 și 14 ani.

Am premiat și un nr. de 12 utilizatori între 8 și 22 de ani, ca fiind cei mai fideli utilizatori de vacanță.



Teatrul nostru de vacanță a funcționat toată vara, la solicitarea mai multor utilizatori. Așadar, proiectul de vacanță a avut efectul așteptat.

Le mulțumim tuturor acelora care au manifestat interes pentru biblioteca noastră.

Vă așteptăm în continuare.

Coordonator: Jrs. Petrila Marina Edit

Bibliotecar           

Lecturi de vara - FESTIVITATEA DE PREMIERE LA SALONTA

$
0
0


„Nu e neapărat important ce citesc tinerii, important e ca mușchiul lecturii e exersat și nu e nevoie să începi cu Proust pentru a deveni cititor.“ -afirma Pierre Charras, scriitor francez contemporan.
Vacanța este și timpul când se citește cel mai mult. Cititul este una dintre marile bucurii ale vieții. Cartea rămâne cel mai bun însoțitor și înțelept sfătuitor oriunde ne-am afla: acasă, în tabără, în excursie. Lectura cărții literare, tehnice, științifice lărgește cercul de cunoștințe, îmbogățește viața spirituală.
Gustul pentru citit se formează de-a lungul anilor și devine o necesitate pe viață.
La Salonta, la proiectul Lecturi de vară sub titlul „La izvorul nesecat“ au participat 17 elevi. A fost mult mai mare numărul celor care au împrumutat cărți în timpul vacanței de vară, dar nu au dorit să participle la program. La ciclul primar au participat 4 elevi, la cel gimnazial 9, iar la cel de liceu tot 4 elevi. Departajarea s-a stabilit în funcție de numărul fișelor completate. Am hotărât ca fiecare participant să primească măcar o carte, chiar dacă nu se află printre premianți. A fost acordat și un premiu special elevei care a citit o carte în limba maghiară și i-a făcut rezumatul în limba română, având și un scris foarte citeț și îngrijit.
Deoarece în cadrul proiectului au participat și elevi de naționalitate maghiară, festivitatea s-a desfășurat în ambele limbi. Au lipsit câțiva participanți, ei vor primi diploma și cărțile când vor reveni la bibliotecă. Premianții au fost însoțiți și de câțiva părinți. Doi elevi au citit publicului rezumatul lecturilor.
Avem convingerea că cei care au participat la acest proiect s-au simțit bine în compania cărților și vor fi în continuare cititorii fideli ai acestei biblioteci.

Numele și premiile participanților:

Clase primare: I – Fechete Attila
                   II – Bődi Dániel
                   III – Burada Larisa
                   III – Szathmári Zoltán

Clase gimnaziale: I – Iluțan Beatrix
                            II – Fechete Magdaléna
                            III – Păcurar Andreea
                                      Ailoai Tamara
                                      Bagosi László
                                      Bődi Vivien
                                      Galan Andrea
                                      Szathmári Szonja
Varga Erika

Clase liceale: I – Baba Amalia
                   II – Buda Cristina
                               III – Bota Cristina
                   III – Ardelean Filip

Premiul special: Bődi Vivien




Bibliotecile publice din Anglia si utilizatorii lor

$
0
0
In prima saptamana a lunii septembrie  , alaturi de colegii mei bibliotecari, membri ai Gupului Impact am facut o vizita de studiu in Marea Britanie. 
Programul  saptamanii ,  stabilit de un colaborator mai vechi al GI , dl David Streatfield , ne-a dat prilejul sa facem cunostinta cu  Biblioteca Nationala a Angliei si cu sistemul de biblioteci publice din Londra.

In vizitele noastre prin biblioteci ne-am dat seama de diferentele  de abordare , viziune  si de concept pentru bibliotecile publice. In conditiile in care starea de criza planeaza asupra intregii Europe si bibliotecile lor se confrunta cu reduceri bugetare, depind de primariile locale, si primesc finantare doar dacă in urma consultărilor publice populatia intr-o mare majoritate isi exprima optiunea de a avea biblioteca. Tot populatia este cea care spune care sunt serviciile de care are nevoie  in biblioteca,  managerul institutiei primeste de la primarie rezultatul consultarilor publice si le aplica. 

La Jubilee Library in Brighton publicul, consultat pe vremea cand biblioteca era in faza de proiectare,  a dorit in biblioteca cat mai multe toalete, si un vestiar  pentru schimbat hainele, deci au primit ceea ce au cerut.

Consultările publice facute de echipa  de la actualul Idea store, inainte de a infiinta noul brand a avut   rezultate care au creionat un  nou  concept de biblioteca.Modernizarea a fost necesara deoarece in anii 80' cartierul avea 19 biblioteci neutilizate in cladiri darapanate. Dupa restructurare au ramas cu 9 biblioteci , cladiri noi sau modernizate,  in pozitii cheie.

Populatia , in consultarea publica , a spus ca biblioteca are prea multe reguli - deci la Idea Store utilizatorii pot sa mearga cu sucul sau cafeau intre rafturi fara pericol,  deoarece respecta ceea ce le-a fost oferit.
Biroul de primire nu mai este in poztie centrala dominatoare  asupra intrarii in biblioteca , este intr-un colt mai retras, mai vizibil este barul de unde poti comanda un suc sau o cafea.
Bibliotecarul nu sta in spatele biroului, ci personalul imbracat in uniforma circula pe cele 6 nivele ale bibliotecii oferind asistenta oricui are nevoi.

O alta cerinta a publicului a fost situarea bibliotecii in locuri aglomerate şi o mai mare intindere a programului de lucru in timpul zilei, ca sa fie rapid de gasit  mai ales dupa orele de servici pentru populatia activa. Sediile acestui tip de biblioteca respecta cerintele fiind situate pe artera comerciala , cea vizitata de noi,  la un parter de super market, in alta locatie, iar programul este de la 9 am- la 9 pm zilnic, iar duminica de la 11 la 17.

O alta obiectie a publicului a fost cea referitoare  la prestatia bibliotecarului de "moda veche " intepenit in spatele ghiseului.
Transformarea s-a facut prin schimbarea politicii de recrutare -  personalul a fost cautat in asa fel incat sa apartina zonei (in acest caz o zona cu foarte mare diversitate etnică) ,   selectand doar persoane cu atitudine şi cu abilităţi de comunicare şi socializare  foarte bune. 
Ca să ajungi angajat la Idea Store trebui să treci prin 5 etape de selectie, si fiecare din angajati stie sa faca totul in orice moment.

Serviciile cerute de public au fost introduse ca valori in marca, brandul bibliotecii   Idea Store - invatare pe tot parcursul vietii , angajament, cresterea puterii personale a utilizatorilor .

Impactul acestui tip de abordare a putut fi masurat in procente numărul de vizite a crescut cu 400% volumul de carte imprumutata a crescut cu 28% , satisfactia utilizatorilor a crescut şi ea   cu 20% iar costul pe vizită a scazut cu  65%.

Bibliotecile vizitate, cladiri mari , relativ recente, cu o vechime de aproximativ 10 ani, au fost construite ca si cladiri verzi, cu sisteme de incalzire naturale sau mixte , cu mobilier care permite reconfigurarea rapida a salilor.

 Ca să revenim intr-o  zonă mai familiara , publicul în general caută aceleaşi tipuri de informaţie ca şi publicul nostru.Sunt solicitate  săli de lectură şi de studiu, publicul caută pe internet locuri de munca, au nevoie de consultanţă pentru  utilizarea PC ului si cautare pe web, si de ajutor in completarea unui CV.  
Imprumută, carti , reviste,  documente in format audio sau video,  cauta cursuri unde sa invete engleza , multi fiind emigranti, participă la webinare pe tema sanatatii si a programelor de recuperare, caută sa se informeze sau cauta doar un spatiu in care sa poata socializa.Biblioteca e considerata  un spatiu prietenos in care poti face aproape orice, lucruri legate de dezvoltare personală la orice vârstă ai fi.
Bibliotecile vizitate  se lăudau cu  peste un milion de vizite pe an , cu un personal de 7-10 oameni.


Problema sănătăţii , care in diferite  moduri este abordată şi în bibliotecile româneşti,  in Anglia este un serviciu bine descris, făcut în parteneriat cu asociatii medicale .Programul  se numeste Carti pe retetă, Books on prescription, bolnavul este trimis de medicul lui curant la biblioteca cu reteta cartilor care sunt recomandate pentru afectiunea lui  . Indicaţiile acoperă o gamă largă de probleme : dependenţă, furie, anxietate, traume, depresie, probleme de alimentatie, fericire si stare de bine, probleme cu greutatea, probleme de relationare, stimă de sine, griji şi stres.


Un alt mod în care e consultat publicul este acela de aplicare de chestionare. British library are o politică de marketing foarte activă, cum ne- a demonstrat fiona McCarthy,  market research manager.
Tipurile de evaluare aplicate sunt: evaluare curentă, trimestriala , pentru a determina satisfactia utilizatorilor, studii de piaţă  care doresc sa afle  motivele pentru care vin utilizatorii in bibliotecă, cat de des vin, care sunt sursele lor de informare, ce fac cand sunt in biblioteca, cum evalueaza biblioteca . Se aplica chestionare pentru evaluarea diferitelor servicii , a websitului, a expoziţiilor, si chiar testează cu publicul afisele diferitelor evenimente.

Procesarea chestionarelor permite reformularea diferitelor amanunte care au nemultumit publicul, si se poate studia si chiar lucra la schimbarea in timp a perceptiei publicului in legătură cu  serviciile bibliotecii.

In loc de concluzii redăm lista invaţămintelor  echipei de la Idea Store:
Imbunătăţiţi cladirile.
Schimbaţi formatul
Lucrati in consortiu.
Imbunătatiti colectia de carte si managementul 
Recrutati personal competent.
Implicati copiii si familiile lor.
Atrageti utilizatori de  varsta a treia.
Lucrati cu parteneri.
Lucrati la vanzarea ofertei bibliotecii.
 Distanta dintre noi si ei e foarte mare  cu  bariere aproape imposibil de trecut  si aici ma gandesc la :
 Configurarea bibliotecilor si a serviciilor prin consultare publica .
Inexistenta depozitelor de carte in bibliotecile publice obisnuite, rulajul foarte rapid al cartii care nu se constituie ca element de gestiune.
Inexistenta birourilor si a personalului care sta in birou, cartea vine inclusiv cu stampila bibliotecii aplicata.
Apetitul populatiei pentru lectura si folosirea spatiilor si serviciilor de biblioteca.
Viewing all 359 articles
Browse latest View live